GK på dugnad for Turbandagen

Turbandagen, arrangementet som integrerer Norge i sikhismen og indisk kultur, slo i år alle rekorder.

73816 148f0 original
Casefilm
73822 d1ac2 original

Den norske Turbandagen ble arrangert for det syvende året på rad i år, og er et norskt konsept som har spredt seg over hele verden. På vegne av Norges omtrent 5000 sikher inviteres alle som vil til å få en turban på hodet, vegetarmat i magen, og en heidundrende feiring på spikersuppa i Oslo.

Prosjektets visjon er å gjøre Norge til verdens beste land å være annerledes i. Hele arrangementet drives av frivillighet, og cirka 200 frivillige og en håndfull bedrifter bisto for å gjøre det store arrangementet mulig. Deriblant Flytoget, Geelmuyden Kiese og Paleet. På dagen turbaniserte Paleet alle senterets mannekenger, mens Flytoget hadde gratis tur med Flytoget til alle med turban.

– Stigmatisering av mennesker med religiøse plagg er et problem verden over. På grunn av mangel på kunnskap blir mange utsatt for sjikane, trusler og vold. Turbanen er et perfekt motmiddel. Turbanen er en krone som gjør alle til dronninger og konger. Den er synlig, kul og annerledes, og symboliserer likhet, kjærlighet, solidaritet, ydmykhet og generell awesomeness, sier Sumeet Singh Patpatia, prosjekteier og leder for Unge Sikher.

Geelmuyden Kieses rolle har vært å hjelpe organisasjonen Unge Sikher med konsept- og idéutvikling.

– Du kommer langt med et smil, men du kommer lenger med et smil og en turban. Turbandagen er i ferd med å bli en av verdens beste holdningskampanjer. Veldig få, norske kampanjer får like mye oppmerksomhet i media, sier Vidar Singh, nordisk kreativ leder i Geelmuyden Kiese.

Over 10.000 deltok i arrangementet, og 2500 turbaner ble knyttet på Spikersuppa. 20 artikler om Turbandagen var å finne i aviser og publikasjoner. Nyheten om tidenes turbandag spredte seg også til India og Pakistan. Filmen om Flytogets konduktør Baljit Singh er hittil sett av over 1.5 millioner verden over, en all time high for Flytogets SoMe-aktiviteter.

– Flytoget har lang tradisjon for å støtte viktige arrangement i byen vår. Turbandagen er et sånt arrangement. Det at de har som mål å bidra til at Norge skal bli verdens beste land å være annerledes i gjorde at vi ikke var i tvil. Dette var en dugnad vi selvfølgelig skulle være med på, sier Ida Marie Fottland, kommunikasjonssjef i Flytoget.

– Det har vært en dugnad i ordets rette forstand. Alle har hjulpet hverandre og ingen har stått alene om noe, sier Martine Bue, prosjektleder i Geelmuyden Kiese som er imponert over energien hos alle involverte.

– Det er gøy å være prosjektleder når alle drar i samme retning, og har det skikkelig gøy samtidig, sier hun.

– I tillegg til å være stolte av at GK-familien har bidratt til å gjøre Norge til verdens beste land å være annerledes i, vil vi legge til at vi er skikkelig stolte av praksisteamet vårt, Mariann Lunde og Cecilia Eriksen, som med de smarte hodene sine gjorde uttakene skikkelig kule, skyter praksisfadderne Julie Nord og Aron Lindegård inn til slutt.


Casefilm