– Dette er reklameverdenes «SKAM»

Chris Allan Simonsen er kreativ planner i Trigger, og i ukens Kudos trekker han frem en norsk merkevare som fokuserer på de små detaljene, i tillegg til jobber fra Hyundai, Oatly, Patagonia og et totalt reposisjonert Axe.

87456 dc0ce original
Skjermbilde fra «Lamp» (2002) for IKEA av CP+B. Regi: Spike Jonze

Chris Allan Simonsen, kreativ planner i Trigger.

Chris Allan Simonsen

jobber i Trigger Oslo hvor han vært i snaue seks år, de første tre årene som kreatør, nå som kreativ planner. Han er utdannet AD fra Westerdals og halvstudert røver fra Universitetet i Oslo.

– Takk til Fredrik og Seb for gode caser og fine ord! Koser meg med en deilig influensa her, så vi får se om jeg klarer å leve opp til lovordene.

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber du er glad i.

– Strammedagen til IKEA ble jo nevnt av Sebastian og Fredrik, men etter den Black Friday-bonanzaen vi så den helga her så vil jeg få føye til en +1 kudos til IKEA og SMFB herfra også. Hjælp. Som en liten bonus kan «Lamp»-filmen (2002) som Spike Jonze gjorde for IKEA (og CP+B) for 15 år siden være interessant å se på. Filmen står seg, men budskapsmessig er det jo fint å se at det har skjedd en del siden den gang.


– Og for å fortsette med litt kollektiv hyllest, jeg synes Mats André Kristiansen og teamet i Kolonial + Anorak (og sikkert flere flinke samarbeidspartnere) gjør en kjempejobb med kolonial.no og fortjener all rosen de kan få. Selve markedsføringa er både spiss og herlig gjenkjennelig, og ikke minst elsker jeg alle «de små tinga» de virkelig fokuserer på å gjøre bedre for kundene sine. Summen av alt kommuniserer så himla godt. Her er det mange større aktører som kan lære et og annet. Eksempel på en liten, men allikevel talende gest: å ta tak i den klassisk norske problemstillinga «Vi er allerede litt sent avgårde til påskens hyttetur og nå skal vi alle bare innom butikken en liten tur … »


Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– OK, gud bedre, så kjedelig execution. Likevel, en helt fantastisk jobb fra forrige krise over dammen. Noen ganger er god målgruppeinnsikt og viljen til å agere på det man har forstått nok. Et utenlandsk merke som fikk solgt flere biler i USA under finanskrisa. Verdien av å være førstemann ut med et så treffende tiltak, ikke fordi du må (som hvis alle konkurrentene dine gjør det, for eksempel), men fordi du vil, er vanskelig å overspille. Dette er merkevarebygging og bilsalg som funker, for både Hyundai og kundene, og helt klart en jobb jeg gjerne skulle ha vært med på selv. Uansett, vi kan jo alle lære av den: Å bygge merkevare (og selge) gjennom å være på lag med kundene dine er en god strategi. Som de sier i en av filmene: «An automaker that’s got your back. Isn't that a nice change?»

En av filmene:

Casefilm:


  • Oatly: «Wow, no cow … »

– Ikke et vondt ord om feite, deilige meieriprodukter, men brandinga til havredrikkprodusenten Oatly er god. Sammen med Forsman & Bodenfors klarer de å bevege seg vekk fra erstatningsprodukter av soya, ris og ymse merkelapper som vegansk, til å gjøre seg aktuell i et større og mer identitet- og livsstilsprega segment. Mye av kraften ligger i knallbra pakningsdesign (godt utnyttet som flate for egne budskaper!) og generelt sterk visuell identitet, men også i å utnytte tidsånden til deres fordel. De seiler opp som en liten, men opplyst, viljesterk og etisk bevisst utfordrer til det i dag så fryktede «etablerte». Pangstarten kom Arla med selv da giganten saksøkte lilleputten Oatly etter den første «Wow, no cow»-kampanjen deres i 2014. Budskapene var bevisst provoserende («It's like milk, but made for humans»), men stilen og formatet var også så lekent og uformelt at mannen i gata vanskelig kunne se søksmålet som noe annet en overreaksjon av en gigantisk aktør mot en liten utfordrer. (De gikk rett i fella der, ja … )


(Mye av det tidligere materialet er fjernet grunnet tap i søksmål, men er man interessert kan man se en del i den casegjennomgangen her.

– Oatly fulgte opp med å sanke sympati og følgere gjennom å holde verdens følgere løpende oppdatert over alle legale krumspring den store aktøren fant på. De skulle ikke gi seg i kampen mot den store. Og de har fortsatt å utfordre etablerte sannheter over en lav sko, med budskaper om bærekraft, miljø, hva som er sunt, naturlig, godt osv. Og selv om de etter tap etter tap i retten ikke får lov til å si negative ting om konkurrentene, så finner de selvfølgelig veier rundt det

– Der en del alternative aktører og miljøer har en tendens til å fremstå som fanatiske/urimelige/belærende i stilen, så klarer Oatly å få oppmerksomhet gjennom konflikt, uten å bli oppfatta for mye som den irriterende bedreviteren. Oatlys stil og tone går mot så personlig, genuin og «uperfekt» autentisk at det er vanskelig å ikke trekke litt på smilebåndet i det meste av det de leverer fra seg. I CEO Toni (og ikke minst moren hans, som dukker opp i mye av kommunikasjonen) ligger de tettere opp mot sjarmøren Mr. Melk enn en sint, glutenfri rosaveganblogger on a mission.

Oppskriftsvideo med CEO og moren hans:



– Oatly har sine svin på skogen de også (kuer er ålreite dyr), men de får taletid og klarer unektelig å balansere bildet i retning av at plantebaserte produkter som Oatly har sin plass, også for oss som liker kuer, helmelk, ost og det hele. Imponert over den bragden der.

  • Patagonia «Don't Buy This Jacket»

– Når vi først har vært innom Black Friday-aftermath: Patagonia var tidlig ute med å markere seg som en motvekt til ubevisst forbruk og det mørket Black Friday tidvis representerer. Først med denne helsides annonsen på 25/11 i 2011 i NYT:

– Og ikke minst med en hel bråte andre tiltake som backer opp hva de står for, som f.eks. wornwear.patagonia.com hvor de hjelper folk å selge sitt brukte Patagonia-stæsj under taglinen «Better than New».

  • AXE «Find Your Magic»
– Denne er også en skikkelig favoritt som kom ut av det blå. Total reposisjonering av en helt vilt utdatert merkevare. Basert på målretta arbeid med å forstå og tilpasse seg målgruppa (unge menn verden over) for å tilpasse seg hva som egentlig er deres hverdag og virkelighet. Seriøst, dette er reklameverdenens «SKAM», presentert av AXE. Veldig imponert over hva 72andSunny fikk til med den merkevaren her.

– Fra en tid hvor «bro»-kultur dominerte og «Spray more, get more» var innafor… (Altså, se for deg dette i disse #metoo-tider) (Den får oss fortsatt til å le, men kanskje av litt andre grunner i dag)

Til det her:


– De selger fortsatt tvilsom bodyspray og helt streit dusjsåpe, men som alles hjertebarn «SKAM», så makter faktisk den kommunikasjonen her å gjøre noe bra for målgruppa. Sjukt bra jobba, med et veldig tvilsomt utgangspunkt. (Og jada, de selger mer også.)

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– De nyoppstarta jentene i MOS! Teksten på vinduet deres beskriver vel gjengen som «Et kreativt studio for startups og mindre selskaper» tror jeg? Det synes jeg høres ut som et veldig bra utgangspunkt for å gjøre bra ting, og jeg tror flere enn meg vil høre mer om hva de tenker er bra i det feltet der.