Ingen norsk Shooting Star

Filmfestivalen i Berlin år blir fri for norske filmstjerneskudd i Shooting Star-kategorien. En internasjonal jury hadde ansvaret for utvelgelsen.



Stine Oppegård, utenlandsansvarlig ved Norsk Filminstitutt, synes det er svært uheldig at ingen norsk filmstjerne skal være Shooting Star.
– Vi har nominert en norsk skuespiller, men vedkommende ble altså ikke tatt ut. Det er veldig synd, sier hun til NRK Kulturnytt.

Blant navnene som tidlilgere har vært norske Shooting Star er Aksel Hennie, Maria Bonnevie, Ane Dahl Torp, Nicolai Cleve Broch og Trond Espen Seim. European FilmPromotion som arrangerer Shooting Star satt i år en grense ved ni skuespillere, og lot juryen velge ut kandidatene.

Uenig Oppegård er uenig i avgjørelsen.
– Når man først viser interesse for disse Shooting Star-skuespillerne, så bør de også klare å fordøye at det er 20-25 skuespillere som skal presenteres, sier Oppegård, som mener det kan se ut som om juryen og styret har favorisert stjerner fra sine egne hjemland.

– Dette er noe vi skal ta opp på et felles møte til uken. Det er svært uheldig. Man må vel tro at juryen er profesjonell, men det er mange i European Filpromotion som har reagert på dette, sier hun.