Tallenes tale

Kristoffer Joner, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Nicolai Cleve Broch og Aksel Hennie ligger ikke på latsiden. Tilsammen har de hatt hele 26 hovedroller i norske filmer siden 2000.

Under et nettmøte på dagbladet.no i forbindelse med lanseringen av filmen Lønsj forrige uke, påpekte flere av innsenderne at de synes de ser de samme skuespillerne i samtlige norske filmer. Tross Aksel Hennies noe oppramsende motargument (der han viste hvor mange filmer han selv hadde vært med i, opp mot hvor mange filmer som hadde blitt produsert i Norge bare det siste året) kan det nå vise seg at innsenderne hadde et poeng. Etter en opptelling Dagens Næringsliv i dag presenterer i sin papirutgave, har femkløveret tilsammen hatt 26 hovedroller siden 2000.



Bransjen selv mener det hele er uproblematisk. og John M. Jacobsen, produsent i Filmkameratene, er tvert i mot fornøyd med tendensen.
– Det er flott at vi begynner å få det vi kan definere som norske filmstjerner. Det drar opp interessen. Ingenting tyder statistisk på at «vi» er så lei de samme skuespillerne, sier han til Dagens Næringsliv.

Høyprofilerte roller Aksel Hennie sier til Dagens Næringsliv at han er lei hele diskusjonen, og kaller dessuten påstanden en myte. Filmprodusent John M. Jacobsen ved Filmkameratene støtter Hennie.
– Ser vi på antall titler produsert, ser vi at ikke alle er med i alt. Det Aksel Hennie gjør er å sikre seg høyprofilerte roller som han gjør en god jobb i. Det samme kan sies om Joner, Dahl Torp, Tjelta og Cleve Broch også, sier han til Dagens Næringsliv.



250.000 tilskuere har i snitt sett hver film Nicolai Cleve Broch har hatt hovedrollen i. Han trekker med det flest tilskuere av de fem. Minst folk trekker Pia Tjelta med 79.000 besøkende per film der hun har hatt en ledende rolle.