Kortfilmfestivalen med rekord

Kortfilmfestivalen offentliggjør i dag årets norske konkurranseprogram. Hele 415 norske filmer ble sendt inn til vurdering hos festivalen i år, hvorav 96 får konkurrere.

12192 73264 original

– De siste årenes økende interesse for å sende inn bidrag til Kortfilmfestivalen er tegn på at norsk filmbransje er inne i en svært aktiv og kreativ periode, sier festivalsjef Torunn Nyen.

– Vi merker oss også at andelen kvinnelige regissører fortsetter å øke og at andelen debutanter er høy. Det er gledelig, samtidig som vi gjerne skulle se at de etablerte filmskaperne i større grad var tilstede i kortfilmformatet.

Av de innsendte bidragene er 80 filmer tatt ut til å delta i konkurranseprogrammet for beste norske kortfilm, 25 av dem konkurrerer også om prisen for beste musikkvideo. 16 filmer er plukket ut i konkurransen om beste lange dokumentarfilm.
– Utvelgelseskomiteen for norske kortfilmer har lagt merke til at ukjente stemmer som jobber utenfor det etablerte støttesystemet står for flere av de mest positive overraskelsene. Det er gledelig, sier Nyen.

Glød og originalitet. – Komiteen har latt seg imponere av unge folk som lager film rundt omkring i landet med både glød, originalitet og solid håndverk, men med minimale budsjetter til rådighet.

Blant kortfilmene som vil bli vist i Grimstad er Elsa Kvammes «Et glass oliven», Hanne Myrens «Kontroll», «Brudhlaup» av Karin Pennanen, «Dernede Mellom Mose Og Vissent Lauv, Saa Raa, Saa Kold» av Anders Elsrud Hultgreen, begge fra Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg, «Alle fugler» av Sara Eliassen, «Lille Røde Hette» av Jørn Utkilen (foto) og «Slåsskampen» av brødrene Keio Åstein og Dag Åstein. Hisham Zaman er tatt ut med filmen «Europa». Zaman vant i 2006 Kortfilmfestivalens hovedpris Gullstolen og fire andre priser for filmen «Bawke». Gullstolvinneren fra 2004, Martin Lund, tidligere AD i Kitchen, er også tatt ut med filmen «Pistasj».

Romsahm med slavedokumentar. I konkurransen om beste dokumentar finner vi regissører som Anja Breien («Jezidi»), Anne Kjersti Bjørn («Fredskarusellen»), Thomas Robsahm («Moderne slaveri») og David Kinsella («Killing Girls»).

Kortfilmfestivalen har også tredje gang et eget program for norsk musikkvideo, og en rekke velkjente artister representert, som Datarock, Madcon, Gatas Parlament, Karin Park og The National Bank.

Festivalens internasjonale program er klart i midten av mai.

Kortfilmfestivalen går av stabelen i Grimstad 10. - 15. juni.