Lærlingkompaniet: Dedebe

Westerdals-eleven André Gidoin bor for tiden i metropolen Paris, og er en av mange avgangselever som i tre måneder skal lære seg hvordan det virkelig er å jobbe. Redaksjonen hører hvordan han har det som AD i franske DDB.

7535 cc4fe original

Hvorfor utlandet?
– Utlandet var egentlig litt tilfeldig. Jeg dro til Paris for å sjekke ut kunstskoler og for å få litt ferie en gang i desember. Da jeg sa til folk at jeg skulle dra sa de at jeg burde ta kontakt med noen reklamebyråer for å besøke dem, og det syntes jeg hørtes ut som en god idé.

Hvorfor nettopp Paris og DDB?

– DDB er jo kjempestore, og jeg har sett mange bra arbeider kommer derifra, så det var naturlig for meg å ta kontakt med dem først. Etter noen mail frem og tilbake fikk jeg svar at jeg dessverre ikke kunne komme på besøk fordi det ikke var noen «kreative» (altså de som jobber i 8. etasje og lager reklamene) som hadde tid.

Du kan med andre ord fransk?
– Ja, det stemmer. Jeg er halvt fransk. Faren min er fransk, men jeg har aldri bodd i Frankrike før.

Hvordan fikk du praksisplassen?
– Siden jeg jo skulle til Paris uansett stakk jeg innom DDB Paris en fredags ettermiddag og spurte i resepsjonen om jeg kunne få snakke med Beatrice Borwin, som jeg hadde sendt mail med. For å gjøre historien kort viste jeg dem mappen min, og de sa jeg kunne få praksis.

Hva slags arbeidsoppgaver har du?
– Jeg føler at jeg gjør alt. Noen ganger er jeg assistent og må jobbe med ferdiggjøring hele dagen, mens andre ganger får jeg en brief i hendene og får lov til å lage ting selv.

Hva har du lært så langt?
– Jeg har lært hvor utrolig forskjellig det er å lage reklame for franske og internasjonale kunder i motsetning til norske.
Det å jobbe i et så stort byrå som DDB Paris har lært meg mye om hvordan man jobber profesjonelt, hvordan man forholder seg til og jobber med kundene og hvor mye slit det er å jobbe med de internasjonale kampanjene.

Hva er dine ambisjoner etter endt praksis?
– Først må jeg rekke flyet mitt hjem til Norge. Så ser vi hva som skjer. En jobb er høyt oppe på listen, å jobbe som AD i DDB Paris hadde vært helt fantastisk!