Grimstad er Brage- og Ark-nominert

Tekstforfatter Lars Joachim Grimstads andre barnebok «Solkongen» er nominert til to av årets gjeveste bokpriser: Brageprisen og Arks barnebokpris.

53555 d54cd original
Lars Joachim Grimstad. Foto: Niklas Lello/Aschehoug

Kreatør, kreativ leder og Try/Apt-veteran Lars Joachim Grimstad er Brage-nominert i kategorien Barne- og ungdomsbøker for boken «Solkongen», den frittstående oppfølgeren til debutboka om Statsminister Fahr & sønn, «Barna som forsvant» fra 2012.

I juryens begrunnelse står det blant annet: Til årets 200-årsjubileum har Grimstad skrevet en ertelysten barnebok som driver godlynt gjøn med vårt svenske broderfolk, men også med oss selv. Med «Solkongen» følger Grimstad opp suksessen med debutboka «Barna som forsvant».

Grimstad er også nominert for andre år på rad til bokhandlerkjeden Arks barnebokspris.

Hinsides forhåpningene

Da vi snakket med Grimstad i forbindelse med debuten, mente han at det ville vært optimistisk å vente et salg over 300 eksemplarer. Nå er boka et opplag på nær 20.000 og dobbelt prisnominert.

Gratulerer! Verdensherredømme neste?

– Hehe. Jeg har alltid ment at det er viktig å sette seg store mål. Så om jeg sa 300 eks. den gangen, var det nok jug, jeg hadde større forhåpninger enn som så. Men at det skulle gå så bra som det har gjort, hadde jeg ikke drømt om. Ikke en gang i søvne.

Med de to frittstående bøkene om statsminister Fahr har du åpenbart truffet en nerve både hos barn og voksne. Hva er hemmeligheten?

– Ah, sånt er vanskelig å svare på. Jeg er ikke noen stor fantasy-fan, så historiene er godt forankret i den virkeligheten vi kjenner. Samtidig har jeg vært opptatt av å skape et eget, originalt univers, der jeg kan forstørre karakterer og sider av samfunnet som både små og store kan le av. Teddy Fahr er jo en slags norsk utgave av Silvio Berlusconi, bare enda mer koko. Og Merpartiet hans vinner valget på «mer potetgull og mindre luft i potetgullposene», soom selv om det er litt drøyt, tross alt ikke er så langt unna norsk politikk om dagen.

Har du lest bøkene for egne barn?

– Niks. Jeg har ikke en gang lest dem selv etter at jeg skrev dem. Men barna har lest dem selv, både underveis og etterpå. De er dessuten midt i målgruppa, så jeg har hatt mye glede av synsingen deres.

Snart vanker det sykkel på Egil

Til daglig jobber Grimstad i team med Egil Pay, som også har vært sparringpartner med hensyn til bokprosjektene.

Har du gitt 5 prosent av inntektene til Egil, slik du lovte da du ga ut debutboka?

– Selvfølgelig. Egil har vært viktig i utviklingen av ideer og plot, og jeg stoler veldig på hans meninger. Så snart har han råd til å kjøpe seg en sykkel. For å si det sånn, man må nok selge flere bøker enn det jeg gjør for å bli rik.

Hva skriver du på nå?

– Fint lite. Med full jobb ved siden av, ble «Solkongen» først og fremst skrevet om nettene, i helger og i ferier. De siste månedene sluttet jeg nesten å sove. Sånn sett har det vært ganske greit med et halvt års pause, både for meg, barna og kjæresten.Men i det siste har jeg kjent at det så smått har begynt å surre noen ideer i hodet igjen. Det er et godt tegn.

«Solkongen» er ute på Aschehoug forlag.