Barn skeptiske til kvinnelig nisse

Anomaly, byrået bak høstens #MoreWomen-kampanje har gjennomført et sosialt eksperiment hvor barn svarte på spørsmålet: «Kunne julenissen gjort samme jobb dersom hun var kvinne?»

68548 60449 original
«Kunne julenissen gjort samme jobb dersom hun var kvinne?»

Hva svarte barna? Et temmelig unisont «nei, det kunne hun ikke». I den 90 sekunder lange videoen fra Anomaly, lister barna opp en rekke både sjarmerende, overraskende og svært kjønns-stereotype årsaker til hvorfor Julenissen aldri hadde klart jobben dersom hun var kvinne, inkludert:

  • Fordi hun ville få hodepine
  • Fordi hun ville ha kjørt seg vill
  • Fordi babyen hennes ville ha ødelagt alle gavene underveis
  • Fordi hun aldri har sett Julenissen gjøre jobben, og derfor trenger øvelse
  • Fordi hun ikke ville vært sterk nok til å bære alle presangene

På slutten av filmen svarer en av de små guttene «matlaging» på spørsmålet om hva en kvinnelig julenisse ville vært god til.

Anomaly sier hensikten med videoen er å få foreldre til å stille sine egne barn de samme spørsmålene. Byrået var ansvarlig for kampanjen #MoreWomen for britiske Elle, som ble en global nyhet i oktober ( se filmen nederst i saken).

– Etter å ha jobbet med Elle og deres #MoreWomen-kampanje, som fokuserte på hvor få kvinner det er i ledende stillinger, gikk det opp for oss at debatten ikke slutter med selskaper på toppen av aksjeindeksen, Hollywood-regissører og politikere. Selv toppjobben rundt juletider, Julenissen er tatt av en mann. Vi ønsket at folk skulle begynne å tenke over manglende kvinnelige forbilder, og det finnes jo ikke bedre sted å starte enn med sjefen for julen, sier Alex Holder, partner og Co-Executive Director i Anomaly.

Stuart Smith fra samme byrå testet ideen ved å spørre sine egne barn.

– Svarene var ukomfortabelt overraskende. Det som startet som litt julemoro rundt et emne, gjorde at et annet kom til overflaten: Hvem og hva er det som former våre barns holdninger til kjønn?

Videoen er regissert av Greg Fay ved RSA.


«Kunne julenissen gjort samme jobb dersom hun var kvinne?»