Christina Skreiberg er Årets frilanser

Det begynte med at hun banket på hos naboen. Nå har hun blitt belønnet med prisen Årets frilanser for bokprosjektet og utstillingen «Hei Nabo!».

77750 d78c8 original
77753 2e1a8 original

Christina Skreiberg. Foto: Marte Haraldsen

De siste ti årene har Christina Skreiberg etablert seg som frilansjournalist, blant annet ved å skrive og utgi gratismagasinet ditched i London-bydelen Shoreditch (derav navnet), mens hun studerte journalistikk i verdensmetropolen. Dernest har hun operert som frilanser fra Oslo, men hun har også medvirket til utviklingen og lanseringen av barneavisen Aftenposten Junior, hvor hun jobbet som reportasjeleder. Dokumentarprosjektet «Hei Nabo!» har blitt til i løpet av seks år med fotografering og intervjuer av sine (tidligere) naboer i en blokk på Tøyen.

– Da jeg bodde på Tøyen ble jeg så fascinert av at folk fra alle mulige land, og fra alle mulige steder i Norge, bodde tett på meg, og alle i like «bokser». Jeg kunne høre dem og lukte dem, men jeg ante ingen ting om dem. Jeg ble så nysgjerrig på hvem alle disse menneskene var, og skjønte at her var det mange historier jeg ønsket å formidle. Jeg ville vise at vi alle er mer enn det du først ser, sier Skreiberg.

En mulighet til å bli bedre kjent

Lørdag kveld mottok hun prisen Årets frilanser 2016 under årsmøtet til NJ Frilans. Slik lyder juryens begrunnelse:

«Hei Nabo! Er blitt en vakker fortelling om et fellesskap på Tøyen. Gjennom seks år har Christina Skreiberg intervjuet og fotografert sine tidligere naboer i en blokk på Tøyen. Men det er ikke bare historier om de andre. Skreiberg er selv en av de 20 som vises frem og som vi blir kjent med. Hun er én av naboene i blokken, og én i fellesskapet – som vi alle er på en eller annen måte. Christina Skreiberg har gjennom «Hei Nabo!» invitert oss inn til hverandre. Hun har gitt oss en mulighet til å bli bedre kjent. Kanskje det kan være med til å skape et åpnere og bedre samfunn.»

«Hei Nabo!» fortelles gjennom portretter av 20 personer fra land over hele verden, både i bokform og gjennom en utstilling på Rådhusgalleriet. Les mer om prosjektet her: www.heinabo.no.