Cannes Lions krymper juryene

Etter stadig flere tilbakemeldinger om at jury-størrelsene er til hinder for produktive diskusjoner, reduseres størrelsen på de mest folkerike juryene i Cannes Lions. I de tre største kategoriene, Direct, Promo & Activation og Media skal shortlistjuryeringen foregå i forkant av festivalen.

79482 5b8c2 original
Foto: Getty Images

Det blir færre jurymedlemmer i de fleste store kategoriene i Cannes Lions til sommeren. En direkte konsekvens av jurykrympingen er at Norge får færre juryplasser under festivalen, en reduksjon fra tre til to plasser. En annen konsekvens er at Norge får tre «shortlist-jurymedlemmer» som skal forhåndsjuryere kategoriene Direct, Promo og Media.

– De siste årene har vi fått tilbakemeldinger om at selve størrelsen på juryene har gjort det vanskelig å oppnå grundige og meningsfulle diskusjoner. Med hensyn til referansenorm er Titanium-juryen gullstandarden: Ti ekstremt velkvalifiserte jurymedlemmer som har en høykvalitets-debatt om betydelige bidrag. Vi vet at Titanium-modellen er standarden alle våre juryer må sikte mot. Dermed har vi bestemt oss for å reduserer størrelsen på juryene i mange av Lions-kategoriene for å øke kvaliteten på juryeringen, forklarer direktøren for det hele, Phillip Thomas.

Prejuryering på kammerset og Lions-billett

Antallet konkurransebidrag i kategoriene Direct, Promo & Activation og Media har økt særlig mye de siste årene, og for å gjøre juryeringen mer effektiv skal første runde juryeres i forkant av festivalen.

I praksis betyr dette at Norge til neste år får én representant i Film-juryen og én i Cyber-juryen. I tillegg får vi en representant i hver av de tre kategoriene som skal prejuryeres. Disse vil få gratis festivalplass som påskjønnelse for jobben, men juryerer ikke under selve festivalen.

Det er CAPA Kinoreklame i samarbeid med KF som hjelper Cannes Lions med juryutvelgelsene, og de siste årene har kinoreklamedistributøren også hatt muligheten til å sende inn enkeltnavn i ulike kategorier, typisk i spesialkategoriene og i de nyeste kategoriene som ikke har «satt seg» skikkelig. Denne praksisen vil fortsette, ifølge CAPA.