«Louder Than Bombs» vant Nordisk råds filmpris 2016

Joachim Triers kritikerroste «Louder Than Bombs» ble tirsdag kveld kåret til vinner av Nordisk råds filmpris 2016. Dette er første gang en norsk film mottar prisen. Juryen omtaler «Louder Than Bombs» som en skarp, oppfinnsom og visjonær film om en familie som går i oppløsning i årene etter morens og ektefellens død.

79569 545bc original
Joachim Trier på «Louder Than Bombs»-settet (t.h.) med sin faste filmfotograf, Jakob Ihre. Foto/Copyright: Nicolle Riverlli, Motlys AS
79572 39e9e original
Eskil Vogt. Foto/Copyright: Magnus Roald Strand / Motlys / Norsk Filmdistribusjon
79575 eb9c4 original
Filmplakaten til «Louder Than Bombs» er laget av Handverk. Den havnet så høyt som på 4. plass i Indiewires kåring av de 20 beste filmplakatene fra 2015.

Dette er tredje gang regissør Joachim Trier er nominert til prisen, mens det er manusforfatter Eskil Vogts fjerde nomimasjon (Vogt er som Trier nominert for «Reprise» (2006), «Oslo 31. august» (2011) og «Louder Than Bombs» (2015) i tillegg til sin egen regidebut, «Blind» fra 2014).

– Bak «Louder Than Bombs» står det en gruppe mennesker fra flere av de nordiske landene, og jeg vil takke juryen for å gi oss denne ærefulle prisen. Jeg vil spesielt takke dem for å hedre filmen med denne nordiske prisen på tross av at den har et engelsk talespråk. For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid, og filmspråket kjenner ingen nasjonale grenser, sier Joachim Trier.

Trier mottok den prestisjefylte filmprisen i København sammen med Vogt og produsent Thomas Robsahm.

– Dette er veldig gøy og en stor ære. Jeg må innrømme at jeg hadde nesten gitt opp håpet om at vi noen gang skulle få denne prisen, personlig er dette fjerde gang jeg har vært nominert og har blitt ganske vant til å gå tomhendt hjem, forteller Vogt.

Tar fortellerkunsten til et nytt nivå

Videre sa juryen følgende om filmen: «Joachim Trier og hans team tar fortellerkunsten til et nytt nivå. Den komplekse oppbygningen, den følelsesmessige dybden og evnen til å splitte opp klisjeer burde gjøre dette verket til fast pensum på filmskoler over hele verden.»

Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.

– Det er ikke mange filmpriser som henger høyere enn Nordisk råds filmpris. Jeg er utrolig glad, ikke minst på vegne av Joachim Trier og Eskil Vogt som har vært nominert to ganger sammen tidligere og nå endelig vinner fullt fortjent, sier Robsahm.

«Louder Than Bombs» hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen i filmfestivalen i Cannes i mai i fjor. Filmen ble også vist under Special Presentation-programmet ved Toronto International Film Festival i september. For samme film har Trier og Vogt også mottatt både Kanonprisen og Amandaprisen for henholdsvis beste regi og beste manus.