Jakten på Harry Hole

Arbeid av TRY

Det hele begynte før sommeren: Jakten på Harry Hole, en seriemorder og den kinesiske Triaden i et «alternate reality game» (ARG) som nå går mot slutten.

Før sommeren opprettet Borgny Stem-Myhre en Facebook-konto. Hun fikk venner, fortalte om livet sitt, om turer på byen, jobben som stylist – som en hvilken som helst annen norsk jente.

Den 21. august ble hun brutalt torturert og myrdet; druknet i sitt eget blod. Noen dager senere blir en mann kidnappet ved Operaen i Oslo, filmet av noen forbipasserende jenter med en mobiltelefon – og videoen blir lagt ut på YouTube. Notatboka til mannen blir funnet av en annen mann som legger den ut på Flickr. Fordi han så at den tilhørte en politimann ved Oslo Politikammer ved navn Harry Hole.

Ryktekverna går. Spillsteder, blogger og sosiale medier på nettet fanget opp at noe var på gang og nettryktene begynte å gå. Samtidig ble tusenvis av plakater og flyers distribuert i Oslo med overskriften «Politimann Savnet» og etterlysninger ble kjørt på P4.

Siden den gang har mer enn 20.000 nysgjerrige vært innom (ifølge byrået), og til sammen postet mer enn 5000 innlegg på hovedsiden www.savnet-harryhole.com. Og avisene begynte å skrive om fenomenet. Om spillerne som sitter i strekk på 12-13 timer mens de forsøker å løse mysteriene som dukker opp. Og som sakte avdekker en historie om Harry Hole på flukt med hele den kinesiske Triaden i hælene, et korrupt KRIPOS på sidelinjen og en jakt på mannen som har utført de bestialske drapene på to unge norske jenter.

Et spill eller virkelighet? Veien har gått innom utallige nettsteder, som morderens dagbokside, en sørgende fars blogg, Triadens falske fasadeside, siden med Harry Holes syv nøkkelgåter og mange flere. Deltakerne har hacket seg inn på gmail-kontoer, blitt oppringt på mobilen og funnet mystiske koder på reklameboards i bybildet. De har ringt rundt til alle Oslos hoteller i jakten på Harry, samarbeidet seg imellom om tilsynelatende umulige gåter, funnet fram til stadig nye filmer, møtt på kinesiske Triadetorpedoer i bybildet og til og med fått besøk av dem på døra hjemme. Og mye mer. Det har gått så langt at diskusjonsforaene har lurt på om dette er et egentlig er et spill eller virkelighet.

Hele historien (full oppsummering her) er nå inne i sin siste uke. Triaden er i ferd med å få tak i Harry og avsløringen av morderen nærmer seg.

Og på tirsdag kommer boka. Hele ARG-kampanjen er en lansering for Jo Nesbøs nye Harry Hole-roman «Panserhjerte» som kommer 22. september.

Bak kampanjen står Try/Apt.
– Det har vært helt vanvittig. Vi visste ikke helt hva vi gikk til, men hadde aldri trodd at så mange skulle gå så opp i dette. Folk skriver de er blitt avhengige, og vi har hatt dagskift, kveldsskift og natteskift for å holde historien i gang 24 timer i døgnet, sier tekstforfatter Lars Joachim Grimstad fra Try. Resten av teamet består av AD Egil Pay, AD-assistentene Ole Jakob Bøe Skattum og Thomas Bråten, prosjektleder Cathrine Wennersten og konsulent Morten Polmar.

Fra Apt: Prosjektleder Annette Werner, utvikler Erland Wiencke, designer Markus Lind og flash'er Pål Smitt-Amundsen.

Verdens Sterkeste Mann ved lydmann Fredrik Weisser og regissør Trond Fausa Aurvåg produserte radiospotten.

Fantefilm med regissør Kasper Wedendahl og produsentene Mange Lyngner og Ellebeth Lønnestad står bak filmproduksjonenene.

Louder har vært ansvarlig for gjennomføringen av events og stunts.

Aschehoug Forlag er oppdragsgiver.

Les mer om ARG-sjangeren her.

Kommentarer

André Koot

Kreatør i SMFB

8 år, 9 måneder siden

Try/Apt har begått nasjonens første skikkelige ARG. Det er godt levert. Man ser jo tydelig forskjellen det utgjør at spillet handler om noe med en eksisterende tilhengerskare og et fiktivt univers folk kjenner. Uten å ha like god snøring på HH så har det vært ganske engasjerende å følge de engasjerte deltakerne fra sidelinjen.

Geir Florhaug

Art Director i Prodigious Norge

8 år, 9 måneder siden

Tøft satsa og bra levert!

Markus Lind

Kreativ Leder i Good Morning

8 år, 9 måneder siden

Du har nok rett Stein. HRMF er nok noe han sier når han blir fornærmet. Men hva betyr det når han sier SMFB?

Stein Simonsen

Hugmyndasmiður i Tjarnargatan

8 år, 9 måneder siden

ARG. Er det ikke det Donald sier når han er sint. Eller er det HRMF? Samma det. Fin kampanje uansett.

Morten Lervaag Jacobsen

Konseptutvikler i Gambit Hill & Knowlton

8 år, 9 måneder siden

Gratulerer med vellykket kampanje! Mye arbeid bak et så intrikat spill. Ikke rart folk blir hekta.