La barna bli

Arbeid av Dinamo

Dinamo, Nansenskolen og Papirløskampanjen har i høst slått et slag for de papirløse barna i Norge med «Nansenspasset 2011».

Det bor omtrent 400 papirløse barn i Norge i dag. Mange av dem bor her år etter år, de fleste på asylmottak, uten å få bli, og uten å kunne tvangsreturneres sammen med familien sin. Foreldrene mener også at det er utrygt å reise tilbake til hjemlandet. Barna blir uskyldige ofre som ingen tar ansvar for.

I egne rekker. Dinamo ble engasjert i saken og barnas situasjon gjennom en kollega som er papirløs og som hele Dinamo bryr seg om. Gjennom ham oppdaget de en side ved det norske samfunnet som har opprørt dem og som ga dem lyst til å hjelpe ham og andre som ham. Dermed ble gode krefter samlet og i samarbeid med Nansenskolen og Papirløskampanjen slo Dinamoere i flere avdelinger seg sammen og utformet kampanjen «Nansenpasset 2011».

– I denne situasjonen er barna uskyldige offer som Norge ikke vil ta ansvar for. Vi mener deres situasjon er uverdig. Det finnes en grense for anstendighet og på et tidspunkt må norske myndigheter ta ansvaret for fremtiden til disse barna, forteller Hanne Martinsen og Victoria Marie Evensen på vegne av dinamogjengen.

150-års markering. Kampanjen krever at et barn som har bodd i Norge i mer enn tre år uten en avklaring, må få opphold. Gjennom samarbeidet med Nansenskolen og Papirløskampanjen ble det arrangert en stor markering knyttet til 150 årsdagen for Nansens fødsel. 10. oktober ble 400 Nansenpass overrakt daværende justisminister Knut Storberget. Facebook har vært navet i kampanjen og her har man blant annet blitt oppfordret til å poste appellen/kravet på Facebooksiden til Jens Stoltenberg. Dagbladet, Morgenbladet, Klassekampen, Ny Tid, Clear Channel, Capa og SF Kino har bidratt og kampanjen har fått mye medieomtale både på lederplass og i Dagsrevyen.

– Vi har sjelden sett et så stort engasjement på en Facebookside som vi har sett her, forklarer Hanne og Victoria.

– Og når vi snakker om engasjement er det fantastisk å se hvordan andre har stilt opp og jobba dugnad for å få prosjektet på lufta. Vi vil derfor få takke fotograf Sigve Aspelund for vakre portretter, og ikke minst Pravda med regissør Glenn Huth Mæland og produsent Erik Schøien i spissen som mente at kampanjen fortjente en film og samlet sammen et helt filmcrew slik at det faktisk ble film også. Sånt skjer ikke hver dag!

Kampanjeside finner du på facebook.com/ladembli. I mediespilleren finner du én film og to annonser.

Arbeidsgruppe i Dinamo:
Hans Petter Bergli, Morten Norvang, John Arne Medalen, Pål Drage, Lis Lonning, Guro Trevland, Kent André Nøkkelby, Linda Martinsen, Tonje Østbye, Charlotte Kristoffersen, Kate Hagen, John Rørdam, Hanne Martinsen og Victoria Marie Evensen

Filmcrew:
Regi: Glenn Huth Mæland
Produsent: Erik Schøien
Produksjonsleder: Janne Hjeltnes
Fotograf: Jens Ramborg
Lyd: Thomas Naug
Innspillingsleder; Binne Thoresen

Etterarbeid: Nordisk Film Shortcut v/ Morten Nagel
Klipper: Thomas Trælnes
Grading: Julien Alary
Online: Calle Lundberg
Lyddesign: Bent Holm

Foto: Sigve Aspelund/Tinagent

Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.