Statsråd Anundsen maner til forsiktighet

Arbeid av Dinamo

Fredag den 13. er den store ulykkesdagen. Derfor er det akkurat i dag Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen lanserer nettsiden www.sikkerhverdag.no.

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) er ansvarlig for nettsiden, som omhandler direktoratets fagområder.

– Hver enkelt av oss har et ansvar for egen sikkerhet hjemme og i fritiden. På www.sikkerhverdag.no kan du lære mer om hvordan du kan ta det ansvaret slik at hverdagen blir tryggere, sier kommunikasjonsdirektør Eva Honningsvåg i DSB.

Nettsiden har informasjon om hvordan du kan unngå ulykker med alt fra fyrverkeri og elektrisitet til gassgrill og trampoliner. Du får vite hvilke tekstiler som er mest brannfarlige, hvordan du kan vurdere sikkerhet når du kjøper leker, hvordan du kan forberede deg på uvær, og mye mer. 

Brannfarlig i jula

Desember er årets verste brannmåned. Det brenner i 50 prosent flere boliger i desember enn i en gjennomsnittlig måned resten av året. I jula koser vi oss med levende lys, varme og matlaging. Kombinert med stress, fest og alkohol øker risikoen for brann og andre ulykker. Dessuten bruker vi mye strøm og belaster strømnettet i hjemmet maksimalt.

40 prosent av alle husbranner har elektrisk årsak. I en spørreundersøkelse utført av Norstat for DSB mener 6 av 10 nordmenn de kan gjøre enkelte elektriske installasjoner selv. På www.sikkerhverdag.no ser du hva du kan gjøre selv og hva du må overlate til fagfolk. Du finner også oversikt over godkjente elektrikere der du bor.  

Kjøkkenet farligst

Den største brannfaren er likevel på kjøkkenet. Hver tiende dødsbrann starter på komfyren. Det kommer nok som en overraskelse på mange. Bare to av ti vet at komfyren er det elektriske produktet som oftest er involvert i boligbranner.

Ribbefett på en kokeplate som noen har glemt å skru av, kan ende med at julemiddagen og hele kjøkkenet blir flambert. Tørrkoking er en klassiker man bør unngå. På www.sikkerhverdag.no kan du lese om hvordan du kan være føre var for å forhindre brann fra komfyren, og hva du gjør dersom uhellet er ute.

Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.