Det måtte en løgndetektor til

Til våren er det igjen tid for at mange tusen elever skal ta et stort valg. Nemlig valg av utdanningsprogram. Men er det egentlig ungdommen selv, som tar valget?

Utdanningsetaten

Tante Randi var blitt bedt av karriereenheten i Utdanningsetaten, som ikke kunne reise rundt for å avholde foreldremøter, om hvordan de kunne få informasjon ut til foreldrene om videregående utdanning.

– Det første vi oppdaget var et stigma blant foreldre, spesielt mot yrkesfag, basert på deres egen utdaterte kunnskap om utdanningsprogram, som har endret seg enormt siden de selv gikk på skole. Informasjon fra Oslo kommune ville falle for døve ører, så vi trengte en måte å bryte ned disse barrierene på, sier planner i Tante Randi, Magnus Flø.

– Gjennombruddet vårt kom da vi snakket med foreldre gjennom vårt innsiktsverktøy Slabberas. Alle foreldrene påstod at de støttet barna sine i deres valg for videregående utdanning. Da vi pratet med barna derimot, følte de mer press enn støtte. «Jeg vet godt hva mamma vil at jeg skal bli», var gjennomgående, sier kreatør John Njoki.

– Derfor satt vi foreldre i en løgndetektor, og snudde på maktbalansen med å la barna stille foreldrene til veggs. De mener godt, men vi trengte å få dem til innse at de trenger ny kunnskap, for å virkelig være en god støttespiller. Først da kunne informasjon gå inn, avslutter kreatør Kim-Follesøy Thuen.

Filmen er sendt rundt til foreldre gjennom Utdanningsetaten, og samtidig publisert på ulike sosiale plattformer rettet mot foreldre i Oslo. WeMake står bak produksjonen, og alle deltagende i filmen er foreldre som ikke hadde anelse om hva barna deres ville spørre dem om.

Andre involverte

T

Trine Synøve Lie Larsen

Ansvarlig hos kunde

V

Vibeke Borchgrevink

Ansvarlig hos kunde

J

Jon M. Lie

Ansvarlig hos kunde