Tar et oppgjør med trakassering av homofile

Ny kampanje for Human-Etisk Forbund: «Hat er sterkt, men kjærlighet er sterkere».

Unnamed 4
Børge Bredenbekk har gjenskapt et bilde av Edvin Eriksen som ble tatt like etter at han var blitt slått ned på bussen fordi han er homofil.
Unnamed 5

Da 22 år gamle Edvin Eriksen ble slått ned på bussen på grunn av sin legning, valgte Human-Etisk Forbund å ta affære. Sammen med byrået sitt Something Good, fikk de gjenskapt bildet som viser en blodig Edvin rett etter hendelsen. Kunstner Børge Bredenbekk, som organisasjonen også har brukt i tidligere kampanjer, har laget illustrasjonen.

Økende hatkriminalitet

– Dette er et hjerteskjærende eksempel på hatkriminalitet som vi faktisk opplever i vår egen hovedstad. Og det er dessverre ikke unikt. Slikt skjer mange steder i Norge; politiet melder om økning i anmeldt hatkriminalitet og at 1 av 5 tilfeller handler om offerets legning. Vi ønsker å si tydelig ifra om hva vi mener om denne type holdninger, som bryter med de humanistiske verdiene vi står for, sier kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Marit Øimoen.

Mandag ble kampanjen lansert, og i Oslos bybilde kan du nå se det illustrerte bildet av Edvin. Det var i Oslo dette skjedde, en hovedstad mange av oss tenker på som liberal og med rom for alle.

– Motivet av Edvin er nærmest ikonisk i seg selv. Gjennom kunstner Bredenbekks illustrasjon, forsterkes uttrykket. Satt sammen med Edvins sitat «Hat er sterkt, men kjærlighet er sterkere», blir inntrykket kraftfullt og symbolsk, det fester seg og gir rom for ettertanke, sier kreativ leder i Something Good, Markus Lind.

Løfter blikket til internasjonale forhold

Human-Etisk Forbund ønsket denne høsten å øke bevisstheten hos nordmenn rundt hvordan hardt tilkjempede friheter og rettigheter trues verden over, ikke minst i vårt europeiske nabolag.

– I Norge har vi kommet langt i å legge til rette for at alle innbyggere skal ha frihet til å elske og til å bestemme i eget liv. Likevel begrenses friheten av dårlige holdninger, slik Edvin opplevde. Ser vi litt utenfor Norges grenser, er eksemplene mange på at demokratiet innskrenkes og det rammer først og fremst LHBT-personer, kvinner og etniske- og livssynsminoriteter. Vår kollega i en polsk humanistorganisasjon sier til oss at «Polen må være et av de verste landene å være homofil i». Det er sjokkerende, og våre humanistkolleger i landet jobber sammen med andre organisasjoner utrettelig mot myndighetenes de-humaniserende politikk. Lignende tendenser ser vi blant annet i Russland, Ungarn, Latvia og Slovakia, utdyper Øimoen.

Flere uttak gjennom kjente personligheter

Human-Etisk Forbund har valgt ut to temaer for høstens kampanje: LHBT-personers og kvinners rettigheter:

– Vi har fått med oss to kjente profiler som begge har et personlig engasjement for disse sakene. Den ene er Adam Schjølberg, som tidligere har delt sin personlige historie og opplevelse av det å være homofil. I kampanjefilmen laget i en gjenkjennelig sosiale medier-estetikk, forteller han om de internasjonale forholdene for homofile, opplyser kommunikasjonssjefen i Human-Etisk Forbund.

– Til å formidle budskapet om de alvorlige innstrammingene for kvinners rett til abort, er vi glade for å ha med oss influencer og samfunnsdebattant Kristin Gjelsvik. Dette er ikke en kamp som er ferdig vunnet og vi ser at i mange land skjer det nå kraftige innskjerpinger som tvinger kvinner til å ta ulovlige aborter. Populistiske og kristenkonservative politikere og ledere har slått seg sammen for «tradisjonelle familieverdier» og mot et liberalt og inkluderende samfunn. Det godtar vi ikke, avslutter Øimoen.