Fortsatt Unge og lovende

De har laget musikk sammen i en mannsalder, de siste årene i organisert form i felles selskap. Nå har de til og med fått på plass egen nettside. Møt Steinjo Grieg Halvorsen og Eyvind Andreas Skeie i Topscore. De lager gjerne musikken til den neste reklamefilmen din.

Du kjenner ganske sikkert til Stein Johan «Steinjo» Grieg Halvorsen fra den musikalske humorserien «Slå på ring», oppfølgeren «Påpp & Råkk», eller noen av de mange andre programflatene han har vært involvert i på NRK de siste 15 årene. Undertegnede ble som så mange andre oppmerksom på ham og kompisen Erlend Klarholm Nilsen da de inntok TV-skjermene i 2001. I dag kan det være lett å glemme at «Slå på ring» var noe helt nytt i TV-floraen, en slags hjemmesnekra blandings av talkshow og sketsjprogram, et produkt av årevis med eksperimentering på gutterommet, der musikalske mash-ups og gjør-det-selv-tankegangen vi kjenner fra YouTube manifesterte seg flere år før plattformen var påtenkt.

De første to sesongene av «Slå på ring» ble faktisk spilt inn hjemme på Steinjos 40-kvadratmeter leilighet i Homansbyen. 

– Det var musikkstudio og klipperom på soverommet, og tv-innspilling i stua. Og så var det alltid helt koko deadlines der vi måtte levere et show i uka og gjøre alt sjøl. Jeg tror jeg mistet noen år av livet der.

Også Eyvind Andreas Skeie var med i «Slå på Ring», først som statist, dernest som musikkprodusent for serien.  Alle tre møttes på musikklinja på Manglerud VGS, og siden har kursen mer eller mindre vært staket ut.

– Parallelt med at jeg og Erlend har drevet med humor og TV, har nemlig jeg og Eyvind jobbet mye med musikk ved siden av. Og det gikk etterhvert så bra at vi for tre år siden gjordet forholdet offisielt, forklarer Steinjo.

– Vi har jobbet sammen siden tenårene, og til slutt ble det for dumt å ikke lage selskap sammen. Vi er veldig glade i å jobbe, men noen store organisatoriske talenter er vi kanskje ikke, legger Eyvind til

Topscores mange talenter inkluderer staving av eget selskapsnavn med kaffekrus.

Been There Done That

Topscore har rukket å lage musikk til et vidt spekter av produksjoner. De har jobbet med reklameregissører som Morten Tyldum og Roenberg (Joachim Rønning og Espen Sandberg), de har tonesatt adskillige spillefilmer, eksempelvis «Natt til 17.», «Mormor og de åtte ungene», «Kong Curling», «Kurt blir grusom» og «Lille Frøken Norge». De jobber også mye med TV, blant annet Atle Antonsen-serien «NAV», og de er brennaktuelle med den kritikerroste ungdomsserien «Unge lovende» på NRK. De har også skrevet musikk til den nye humorserien «Maniac» som kommer på TV 2 på nyåret.

– Jeg tror noe av styrken til Topscore er at vi er sjangersterke og kan gjøre mye innenfor forskjellige felt. Å spille på mange strenger er noe av det vi synes er gøy, forteller Steinjo.

Bakgrunnen til duoen er nemlig langt mer variert enn humor og popmusikk. Begge to har jobbet med både klassisk musikk og orkestre, og Steinjo har en bachelor i musikk fra «McCartney-skolen» i Liverpool og har hatt undervisning i komposisjon (at han er barnebarn av teaterkomponist Johan Halvorsen og grandnevø av Edvard Grieg, skader heller ikke CV’n).

De er fulle av lovord om regissør Eirik Svensson, som de først jobbet med på «Natt til 17.» og nå med «Unge og lovende».

– Han er utrolig hyggelig å jobbe med, ikke minst fordi han er god til å starte tidlig i prosessen, og han vil gjerne møtes og prate, samtidig som han gir oss rom til å leke og finne de gode melodiene. Det har vært et veldig fruktbart samarbeid. 

De snakker også varmt om samarbeidet sitt i Topscore. Ifølge Steinjo er Eyvind en «overmenneskelig multiinstrumentalist», mens Steinjo ifølge Eyvind er et «overflødighetshorn som aldri går tom for ideer». 

– Det er veldig digg å ha en samarbeidspartner, da kan ting en av oss har slitt med i dagevis løses på fem minutter, bare ved at vi prater om det.

Duoen El Fake ble startet da de var 19. «Vi nådde aldri vårt fulle potensial», forteller Eyvind.

Et domene til besvær

For tiden jobber de med Topscore på fulltid i sitt kombinerte kontor og studio på Grünerløkka. Og etter tre år har de endelig fått nettside på plass. Å sikre seg internettdomenet topscore.no skulle vise seg å være vanskeligere enn først antatt.

– Det tilhørte en ryggkirurg, og jeg skrev et langt brev til ham for å forklare hvor viktig for oss det var at vi fikk kjøpe domenet. Han hadde sympati for argumentene, men mente det var best om vi møttes først. Så jeg tok med alle «Slå på ring»DVD-ene, samt mye musikk vi hadde gjort og reiste langt inn i Asker på et merkelig operasjonssted med svære røntgenapparater og andre rare maskiner. Til slutt fikk vi kjøpe det for 5000,-. At det var så kronglete å få til ser vi på som et godt tegn, forteller Steinjo.

Til slutt: Blir det et «Slå på ring – 30 år etter»?

– Da må vi i så fall få på plass alle de gamle kulissene og sitte i to sånne blå IKEA-stoler. «Slå på ring» var en slags måte å realisere drømmen om å være alle popstjernene vi alltid hadde drømt om. Men bak det hele lå lysten til å lage musikk.


Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.