Gullblyanten

Det finnes mange ting man kan sette fingeren på når det gjelder Gullblyanten. Et av de store paradoksene er for eksempel det at man ikke kan levere inn et arbeid i kategorien Integrert kampanje hvis dette arbeidet kun er løst via for eksempel sosiale medier, eller til og med hvis det kun er løst på mobil og internett. Og det finnes heller ikke noen kategori som heter Interaktiv kampanje.

Jeg tør til og med å påstå at det å diskutere slike ting er yndlingshobbyen blant kreatører når de er ute med likesinnede for å drikke, røyke og sloss.
Selv er jeg en pådriver for å komme inn på temaet og har ved mer enn anledning etterlatt min eneste ”ikke-reklame-venn” til ulvene, for å kunne ha lange analogier om dette.

Likevel ønsker jeg ikke nødvendigvis at dette skal bli en sleng-mest-mulig-dritt-om-Gullblyanten diskusjon, men jeg tror at vi alle sammen har godt av å få i gang en samtale om hvordan vi kan gjøre Gullblyanten bedre. Tidelig. Hvordan Norsk bransje kan vinne flere løver. Hva som skal heve nivået. Og hvordan vi kan bli bedre kreatører. Løfte i flokk.
Slik at når de respektive med styreverv i Gullblyanten skal ta sine avgjørelser ligger det allerede en svær, feit haug med forslag på bordet.

Som Rob Schwartz, Chief Creative Officer of TBWA\CHIAT\DAY Los Angeles, sier det så fint: "Advertising awards aren't life and death. They're much more important than that.”

Min eminente makker og meg selv bedrev selv denne yndlingshobbyen vår her for noen uker siden, og landet på noen tiltak vi i ønsker å spille inn til en slik debatt.
Noen er litt mer tullete en andre, men Eirik og jeg er enige om at vi nå er i ”ja fasen”.
Nå er alt lov. Ingenting er feil.


1. Man legger ned Gullblyanten og kapitulerer ubetinget til Gulltaggen.

2. Vi gir opp kreativitet og Gullblyanten og kapitulerer ubetinget til Stella.

3. Vi deler inn Gullblyanten i tre kategorier. Beste Reklame, Beste Design og Beste Håndverk med underkategorier AD og tekst. Men til gjengjeld deler man ut en haug med gull og sølv innenfor hver kategori. Noe som egentlig skjer i stor grad i annen reklame kategorien den dag i dag, og ser ut til å ha positiv effekt. Dette gjør i all fall Gullblyanten medieuavhengig, og belønner idé og ikke grep i for eksempel print eller viral.

4. Man kategoriserer alle innleveringer etter budsjett. Ikke etter hvilket medie reklamen er i. Altså alle reklameoppdrag som ligger mellom 200k og 400k skal konkurrere mot hverandre. De mellom 400k og 800k mot hverandre. Osv. En stor del av det å være kreatør er jo nettopp å forvalte kundens midler på en riktig måte og at man klarer å få mest mulig ut av de.


5. Vi legger gullblyanten så tett opp til Cannes som overhodet mulig, og deler inn kategoriene etter kunde og bransje. Altså at bank og forsikring konkurrerer mot hverandre. Osv. Her kan man argumentere med at Norge er for lite og at det ikke lages nok bank og forsikringsreklame. Men da kan man jo bare utvide kategoriene. Den eksisterende Samfunnskategorien i Gullblyanten er et glimrende eksempel på at dette er noe som er helt mulig å gjennomføre.


6. Vi legger opp kategoriene etter hvilket problem reklamen skal løse. Produktlanseringer kjemper mot produktlanseringer. Profilkampanjer mot profilkampanjer. Osv.


7. Vi lukker øynene, later som ingenting og fortsetter som før.