Svensk provokatør til frokost

Med fare for at de oppmøtte setter kaffen i halsen og baguetten i vrangstrupen inviterer Kreativt Forum i morgen til frokost og foredrag med den kontroversielle Muhammed-tegneren og kunstneren Lars Vilks.

I morgen kommer den svenske provokatøren og kunstneren Lars Vilks til KFs frokostmøte. Vilks er professor i kunst ved Høgskolen i Lund og har også arbeidet som kunstner i mange år. Virkelig kjent for allmennheten ble han dog først da han i 2007 tegnet profeten Muhammed som en hund og stilte det ut i den lille byen Tällerud i Sverige. Arrangørene av utstillingen fikk derimot raskt kalde føtter og fjernet bildene uten at dette førte til de helt store kontroversene. Tegningene fikk dermed ikke så stor oppmerksomhet til å begynne med, selv om noen svenske intellektuelle pep litt.

Mer! Vilks ville derimot ha mer og han arbeidet lenge for å få en større avis til å trykke bildene. Han fikk ikke napp før den svenske regionsavisen Nerikes Allehanda i örebro brukte en av tegningene som illustrasjon til en kronikk om ytringsfrihet. Og da smalt det. Reaksjonene fra det muslimske miljøet lot ikke vente på seg og en ny debatt om ytringsfriheten og rasende demonstrasjoner fulgte.

Provoserer for å provosere Vilks sa til Weekendavisen i etterkant av kontroversene at Muhammed-tegningene ikke var tenkt som kunst, men som provokasjon. Reaksjonene i etterkant av at bildene ble vist for offentligheten er derimot en del av hans kunstneriske prosjekt. Noe som forklarer hans iver etter å få bildene publisert i et større medie. Han sier også i samme intervju at han mener de aller fleste andre kunstnere er både venstrevridde og forutsigbare.

For det norske reklamefolket skal Vilks ikke overraskende snakke om provokasjon samt forskjellene mellom kunst og reklame, noe han underviser på Høgskolen i Lund. Det vil også være mulig å stille spørsmål til Vilks mot slutten av foredraget.

Kalaset begynner 08.30 på Frogner kino i morgen tidlig. Du kan melde deg på ved å sende en mail til Karianne.

Kommentarer

Benedicte Wessel-Holst

10 år, 4 måneder siden

Så kult frokostmøte! Så intervju med han på Safari. Fyren er slett ikke grunn provokatør. Helt sikkert spennede å høre på.

Harald Grenne

Redaktør i Kreativt Forum

10 år, 4 måneder siden

Godt nytt år a Dikken!

Benedicte Wessel-Holst

10 år, 4 måneder siden

Til deg/ dere også Harald! Er det lov å ønske seg ei litta nettrapport for oss som ikke er blant de priviligerte møtedeltakerne? Høres som sagt kult ut. Hilsen KF-fan.

Alexander Gjersøe

10 år, 4 måneder siden

Dicken, neste gang sier du bare fra, så melder vi deg på under falskt navn.

Harald Grenne

Redaktør i Kreativt Forum

10 år, 4 måneder siden

Det er det lov å ønske seg, ja.