Vil ha penger for Obama-plakat

Nyhetsbyrået Associated Press var inntil et par uker siden uvitende om at Shepard Faireys ikoniske Obama-plakat var basert på et foto eid av byrået. Nå forlanger de kompensasjon.

Bildet av Obama i rødt, hvitt og blått var overalt i hele fjor, og sjelden har vel et kunstverk spredd seg med en slik fynd og fart over hele kloden. Bildet er designet av Shepard Fairey, gatekunstneren fra L.A. som også før Obama var berømt for sitt «Obey Giant»-ikon, som finnes på husvegger i byer over hele verden.

Bildet av Obama er basert på et fotografi tatt av fotograf Mannie Garcia på oppdrag for AP. Fairey brukte bildet som grunnlag for de nå udødelige Obama-plakatene, og AP sier nå at de vil ha kompensasjon for bruken av bildet. Obamas advokat er ikke enig.
– Vi mener prinsippet om «fair use» gir Shepard rett i hva han har gjort her, sier Anthony Falzone, advokaten til Fairey, som også er direktør for Fair use-prosjektet ved Standford University og foreleser ved Standford Law School.

«Fair use» er et juridisk konsept som gir unntak for opphavsretten, basert på blant annet hvor mye originalen er brukt, hva det nye verket er brukt til og hvordan originalen blir påvirket av det nye arbeidet.

Fairey, som ikke er ukjent med å bryte regler, sier selv at han fant bildet ved hjelp av Googles bildesøk. Bildet har rukket å bli et ekte amerikansk ikon, og er nå del av den permanente utstillingen i National Portrait Gallery i Washington. Obama har både i brevform og ansikt til ansikt takket Fairey for innsatsen, som han mener var uvurdelig.

Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.