Filmkritikerprisen til «DeUsynlige»

Filmkritikerprisen 2009 for fjorårets beste norske langfilm går til «DeUsynlige», regissert av Erik Poppe.



Prisen, et trykk av den kjente kunstneren Håkon Gullvåg, ble i dag overrakt vinneren av Norsk filmkritikerlags leder Øyvor Dalan Vik. Prisen deles i år ut for 45. gang og er kåret etter en avstemning blant de rundt 100 medlemmene i Norsk filmkritikerlag. Poppe vant prisen også i 2005, med «Hawaii, Oslo».

De andre nominerte filmene til årets pris var «Mannen som elsket Yngve» (regi: Stian Kristiansen) og «Max Manus» (regi: Joachim Rønning og Espen Sandberg).

Oppmuntrende og skremmende. – Dette er usedvanlig hyggelig! Filmkritikerprisen henger høyt, og gjør meg nervøs, sier Erik Poppe.
– Jeg sitter midt i manusarbeidet på min neste film, og da er det utrolig oppmuntrende, og ikke så rent lite skremmende med en slik pris.

«Opprivende historie». I begrunnelsen heter det blant annet: «[DeUsynlige] er et kunstnerisk prosjekt langt mer ambisiøst enn den gjennomsnittlige norske filmen, samtidig som de visuelle løsningene og John Christian Rosenlunds kreative og stødige foto gir handlingen en poetisk dimensjon. Dette reflekterer regissørens tydelige ønske om å vise oss at skjønnheten og menneskeligheten også har sin plass i en svært opprivende historie og dens mange ulike innfallsvinkler.»