Trenger klær

I disse dager ruller Fretex ut en ny kampanje. De siste årene har mengden tøy som gis til Fretex gått ned og det er en trend som skal snus.

9353 d9e20 original
9354 f25d5 original
9355 2ee68 original
9356 4176d original

Samsaya, Triana, Kirby Ann og Synnøve Skarbø ber om å få mer klær.

Disse kjente ansiktene er nå å finne på plakater i Fretex-butikkene og i konkurransen på Fretex Fashion på Facebook. Kvinnene i kampanjen er ikledd plakater og publikum kan velge hvilke Fretex-kjoler de ønsker å se kjendisene i. Den kjolen og den kjendisen med flest stemmer vil bli å finne på en rød løper i løpet av våren.

– Som en del av kampanjen er bilene foliert med budskap om at vi har plass til mer klær. Folien illustrerer at det er god plass i bilen. Vi overdriver jo litt, men på den måten får vi budskapet vårt godt fram, sier Trine Gjermundbo som er kommunikasjonssjef i Fretex.
Det er reklamebyrået Kitchen som har utviklet kampanjen.

Hvorfor be om mer klær? Klærne som folk gir gjør det mulig for Fretex å drive en omfattende virksomhet. Fretex er Norges største attføringsbedrift med 1200 mennesker i ulike attføringsprogram. Fretex har rustet opp kapasiteten, både når det gjelder biler og sorteringsanlegg, og er nå klare til å ta imot mer.

fretex.no er alle innsamlingsboksene lagt inn i google maps, så de skal være enkle å finne. Og alle boksene holder døgnåpent.

– Vi jobber hardt for å tømme innsamlingsbokene våre ofte nok og holde det ryddig rundt dem. Det hender publikum tar kontakt med oss når det er fullt og det setter vi stor pris på. Det er ikke alltid lett å vite når noen har ryddet i skapene og levert store mengder, sier Arnt-Willy Hjelle, som har ansvar for innsamlingen i Fretex.

Gjenbruk for miljøet. Forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), har forsket på klær, forbruk og miljø i over ti år. Import av klær til Norge er fordoblet siden 1990.
– Klær er blitt billigere, mens vi er blitt rikere. Pengene bruker vi på flere plagg, ikke bedre plagg. Dette er en katastrofe for miljøet, sier Klepp.

Klærne som kommer inn til Fretex blir gjenbrukt. Det sparer miljøet for enorme mengder avfall og reduserer behovet for ny produksjon. Kjøper du et brukt klesplagg i stedet for et nytt hver måned, bidrar du til å spare utslipp av nesten 500 kilo CO2 i løpet av ett år.