Pris til norsk film i Krakow

Krakow International Film Festival premierte novellefilmen «1994» av Kaveh Tehrani med festivalens hovedpris The Golden Dragon for beste kortfilm.

Iranskfødte Kaveh Tehrani mottok også 30.000 Polske zloty (58.500 Norske kroner) og «1994» mottok også FIPRESCI-prisen (The International Federation of Film Critics).

I juryens begrunnelse heter det blant annet at «filmen utfordrer seeren til å tenke over rollen innvandrere har i det europeiske samfunnet, mens den blander to forskjellige fortellerteknikker. Den er en seriøs, humoristisk, modig og likevel mild på samme tid». Filmen skildrer Azis, en innvandrer som forsøker å gjenskape litt av Persia i kjelleren på kebabrestauranten han jobber på i Lillehammer.

«1994» får også pen omtale i The Guardian, som skriver at det en film om kulturell identitet som både er morsom og tankevekkende.Filmen vant også prisen for Beste Norske Film på Minimalen Kortfilmfesival i mars 2011.
– Jeg er kjempestolt og veldig rørt. Det er godt å bli belønnet på denne måten. Det ligger mange års arbeid i bunn, og mange har ofret mye for å få det realisert. Jeg håper at filmen kan åpne dører for større prosjekter som spillefilm, sier Kaveh Tehrani på telefon fra Krakow.

Produsent Marthe Haakensen mener det er interessant at en internasjonal jury vektelegger tematikken.
– Dette er typisk norsk, innvandring og nasjonal selvforherligelse i skjønn harmoni, eller disharmoni om du vil. Men i bunnen ligger en universal tematikk om å krysse den kulturelle kløften. Dette er en viktig film. Mange kan ha godt av å se den.

Du kan se traileren i mediespilleren eller på www.1994.no.

NRK viser novellefilmen 1994 på Fakta på lørdag, 4. juni kl. 22.30.

Kommentarer

Aram Zarkoob

8 år, 8 måneder siden

Flinke Kaveh! Gratulerer!