Kunstner skyter med skarpt

Kunstner Ståle Stenslie er villig til å risikere politianmeldelse for å få løftet fram debatten om 3D-printede våpen i offentligheten.

38373 cd328 original
Ståle Stenslie
38374 e28ca original
En 3D-printet pistol
38375 8b0b4 original
3D-printeren
38376 56481 original

Nye teknologier tvinger oss til å tenke annerledes. 3D-printeren, en maskin som er istand til å printe ut fysiske objekter, er på størrelse med en kaffemaskin, er like enkel å betjene og er billigere enn en laptop. Med ett kan du trykke ut håndvåpen på kjøkkenbenken, og velge mellom cappuccino eller dødelig pistol til frokost.

Hva tenker vi om dette? Og hva gjør vi?

Dette er problemstillinger kunsteren Ståle Stenslie mener det er viktig å få inn i samfunnsdebatten. To 3D-printere utgjør deler av utstillingen «Click. Print. Shoot.» som foregår på Galleri TM51 denne uka, og printerne er i stand til å produsere pistoler som er i stand til å avfyre en kule av kaliber 38.

Tegningene til 3D-printeren finnes fritt tilgjengelig på nettet, der de spres ved hjelp av nettsider som The Pirate Bay. Det er den kontroversielle anarkisten Cody Wilson og selskapet Defense Distributed som har initiert spredningen.

Ulovlig utstilling

Ifølge NRK.no har ikke den norske ordensmakten vist særlig interesse for saken, men henviser til våpenloven, som sier at det er ulovlig å framstille våpen av noe slag uten tillatelse.

Stenslie har ikke søkt om tillatelse. Han mener det er viktigere å vise hvor enkelt det er å lage sin egen pistol.

– Når ingen andre tør eller vil, må jeg som kunstner ta ansvar for å reise debatten. Dette må vi undersøke gjennom faktisk å gjøre det selv, gi det kroppslighet, sier Stenslie til NRK.no.

Han utbroderer sin holdning overfor nettsiden kunstform.as.

– Når jeg jobber i feltet kunst og teknologi, så lar jeg meg inspirere av ting som nylig har blitt teknologisk mulig. Teknologi er aldri nøytralt eller apolitisk og må derfor granskes, forskes på og kommenteres. Denne angrepsvinkelen er en vesentlig del av min kontinuerlige kunstneriske forskervirksomhet, sier kunstneren.

En dødelig, men økologisk pistol

Kunstpistolene er laget av PLA plastikk som naturlig brytes ned. PLA er en termoplastisk polyester som lages av fornybare ressurser. Går du lei av pistolen kan du resirkulere den som matavfall.

Utstillingen på Galleri TM51 på Grünerløkka står t.o.m. søndag 18. august. Åpningstider onsdag-søndag kl. 13-16.