Oscar-kortlisten er klar

Tre norske langfilmer er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater: «Eventyrland» med regi av Arild Østin Ommundsen, «Jeg er din» av regissør Iram Haq og «Pionér» av Erik Skjoldbjærg.

En av disse tre filmene har dermed muligheten til å være med og konkurrere om Oscar til beste ikke-engelsk språklige film.

I fjor stemte det amerikanske Oscar-akademiet (med god lobby-hjelp fra USA-distributør Harvey Weinstein) på «Kon-Tiki» som en av de fem nominerte filmene i kategorien Best Foreign Language Film, og filmen, skuespillerne, de to regissørene og produsentene høstet oppmerksomhet også utover Norges grenser. Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er «Ni Liv» (1957), «Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996) og «Elling» (2001).

Syv representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer, før de til slutt avgjør hvilken av de tre som skal representere Norge. Det siste og avgjørende møtet i årets Oscar-komiteen vil finne sted den 19. september og resultatet offentliggjøres den 20. september.

Den norske Oscar-komiteen

Årets norske komité består av leder Stine Helgeland fra Norsk filminstitutt, Leif Holst Jensen fra Norske Film, TV- og spillprodusenters forening, Morten Hovland fra Norske Dramatikeres Forbund, Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag, Anne Kokkinn fra Norsk Skuespillerforbund, Mona J. Hoel fra Norske Filmregissører og Terje Bjørsvik fra Norsk Filmforbund.

Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag ble valgt som ny leder for komiteen, og sier følgende om årets utvelgelse:

– Av de 18 filmene som er kvalifisert til å bli Norges Oscar-bidrag, har komiteen etter grundige diskusjoner kommet fram til en kortliste på tre titler som understreker variasjonen og de gode kvalitetene som særpreger det siste årets filmproduksjon.

De endelige Oscar-nominasjonene fra Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS)  offentliggjøres torsdag 16. januar og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 2. mars 2014.


Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.