Fra verdensrommet til Grünerløkka

NASA-astronaut Catherine Coleman og gründer Jan Vardøen kommer begge til den tverrfaglige festivalen ChangeByDesign

64669 b6c8c original
En vektløs Catherine «Cady» Coleman med en romrobot som minner mistenkelig om en i Daft Punk. Foto: NASA

ChangeByDesign er en tverrfaglig fagfestival med foredragsholdere fra NASA, NRK og IBM, byplanleggere, teknologer og designere. Arrangørene ønsker å engasjere de beste hodene innen teknologi, design, bærekraft og innovasjon for å se hva kan de lære av hverandre. Det er kommunikasjonsbyrået Halogen som er initiativtaker til arrangementet.

Høytflyvende ambisjoner fra NASA

Astronauten Catherine «Cady» Coleman (f.1960) har jobbet for NASA i over ti år. Hun har logget mer enn 4,330 timer ombord romfergen Columbia og jobbet seks måneder på den internasjonale romstasjonen ISS, noe som har resultert i et glødende klimaengasjement.

I dag fronter Coleman NASAs bidrag i bærekraftprosjektet LAUNCH, en åpen global innovasjonplattform grunnlagt av NASA, NIKE, The US Agency for International Development (USAID) og The US Department of State, der ambisjonen er å identifisere og fremme banebrytende ideer for en mer bærekraftig verden. Romfartsorganisasjonen har også gått aktivt inn i partnerskapet LAUNCH for å få fortgang i og skalere innovasjonprosjekter innenfor bærekraft over hele verden.

18. september kommer Coleman til Norge for å delta på ChangeByDesign. Her skal hun dele erfaringer og opplevelser fra verdensrommet, hun vil snakke om innovasjon og bærekraft i verdensrommet og på jorda, om hvorfor det gir konkurransefortrinn å satse på bærekraft, og om samarbeidet med LAUNCH Nordic, den nordiske grenen av den internasjonale innovasjonsplattformen.

Fra Vardøen til Dr. Watson

I tillegg skal serie-gründer, kokk, forfatter, musiker og regissør Jan Vardøen avsløre hemmeligheten bak sin egen suksess. Lars Kirste fra IBM skal fortelle om selskapets dr. Watson og hvordan kunstig intelligens vil påvirke samfunnet vårt i fremtiden. Anjali Bhatnagar fra Design without Borders skal fortelle om hvordan design kan løse problemer i utviklingsland og vise eksempler på hvordan de jobber. Tom Gabriel Johansen fra NRK skal snakke om hvordan design og visualisering kan brukes for å gjøre komplisert informasjon engasjerende og meningsfylt. Tomas Brøderskift skal vise frem sitt egendesignede amfibiefly og fortelle om hvordan konstruksjonen kan forandre fremtidens transportmidler. I tillegg skal illustratørene byHands, og fotografene Kimm Saatvedt og Espen Grønli stille ut arbeider, Hans Gerhard Meier skal ha workshop med flytende ledninger og blinkende varsellamper, og Halogen Labs skal også bidra på forskjellige måter.