Menneskerettspris til Deeyah Khans «Jihad»

Kulturdepartementets menneskerettspris for 2015 ble i dag tildelt regissør Deeyah Khan for dokumentarfilmen «Jihad», som følger en gruppe briter som blir religiøse krigere.

Deeyah Khan søker svar på hvorfor unge britiske skoleungdommer med innvandrerbakgrunn ender opp som ekstremister, og skildrer også hvordan noen av dem kommer seg ut av jihadismen. Khan mener at det er mulig å utfordre disse voldelige bevegelsene med kunnskap.

Juryen som valgte prisvinneren er oppnevnt av Kulturdepartementet og bestod i år av Mads Harlem, leder for politikk- og menneskerettseksjonen i Røde Kors, filmregissør Iram Haq og Martha Otte, festivalsjef for Tromsø Internasjonale filmfestival. Norsk filminstitutt er sekretariat for prisen.


Takket via video

Deeyah Khan var selv forhindret fra å komme til utdelingen, men sendte sin takk via videomelding:

– Jeg vil fra bunnen av mitt hjerte si tusen takk for prisen. Jeg er spesielt glad for at denne prisen er en kombinasjon av to aspekter, både filmkunst og menneskerettighetsarbeid, for det er nettopp denne kombinasjonen som jeg brenner mest for. 

Aktuell tematikk

– Årets vinner berører høyst aktuell tematikk og forteller en historie om «de andre» som sjeldent blir fortalt i offentligheten. «Jihad» er et viktig bidrag og utgangspunkt for å se og snakke om hvordan man kan jobbe for å bidra til felles mellommenneskelige verdier i samfunnet, sier politisk rådgiver Kjersti Aastad i Kulturdepartementet.

Tidligere mottakere av prisen er «Mannen som elsket Haugesund» (Jon Haukeland og Tore Vollan 2003), «Bawke» (Hisham Zaman 2005), «Velkommen til Norge» (Mona Bertheussen 2009), «Imagining Emanuel» (Thomas Østbye 2011) og «Du velger selv» (Kajsa Næss 2013).

Foto: Jogibaba (CC 2.0)

Kommentarer

Ingen kommentarer ennå.

Logg inn eller opprett en konto for å være med i diskusjonen.