Christian Bale i podcast for Amnesty

Hollywood-skuespilleren låner stemmen sin til den utrolige fortellingen om den blinde kinesiske menneskerettsaktivisten Chen Guangcheng.

69931 83911 original
Christian Bale, her fra den kinoaktuelle Oscar-kandidaten The Big Short.

Amnesty International har utviklet en serie med historiefortellende podcaster som skal slippes med jevne mellomrom. Første episode, som er 30 minutter lang og ute i dag, leses av Christian Bale og handler om den utrolige historien til den kinesiske menneskerettsaktivisten Chen Guangcheng.

Dette bildet av Chen Guangcheng ble tatt i den amerikanske ambassaden i Beijing mai 2012.

Ifølge Amnesty er tanken bak prosjektet å la lytterne fordype seg i den personlige fortellingen til ekstraordinære mennesker som gjør vanskelig, men uvurdelig arbeid.

– Vi ønsket å dele med resten av verden de sterke historiene som danner bakgrunnen til de menneskene og skjebnene vi i Amnesty International engasjerer oss i til daglig, forteller Sam Lawlor, produsent i menneskerettsorganisasjonen.

– En podcast som formidler fortellingene i førsteperson er det perfekte medium for dette.

Banket og jaget Christian Bale og CNN

I den første episoden forteller Chen Guangcheng om sine erfaringer med å bli selvlært advokat, en personlig odyssé han foretar for å kjempe for rettighetene til funksjonshemmede, samt mot Kinas beryktede, nylig opphevede ettbarnspolitikk. Hans kamp representerer millioner av mennesker som har vært utsatt for brutale aborter, vold og tortur.

At det nettopp er Christian Bale som leser Chens historie er ikke tilfledig. Guangcheng har sittet både i fengsel og i husarrest i Kina, og har vært under kontinuerlig oppsikt i mange år. Da Bale og et kamerateam fra CNN i 2011 forsøkte å besøke ham i husarrest, ble de slått og jaget med bil av sivile sikkerhetsvakter.

I en dramatisk vending i april 2012 klarte Guangcheng å rømme fra husarrest og komme seg til den amerikanske ambassaden i Beijing. Senere samme år ble han og familien innvilget asyl i USA. Han jobber i dag i den konservative tenketanken Witherspoon Institute, og har en stilling hos Catholic University of America.

Du høre podcasten ved å klikke på lydsymbolet under mediespillervinduet. Podcasten er produsert av Audio Network.

In Their Own Words_Chen Guangcheng.mp3