Hedersprisen til bærekraftige eplegründere

Eplemost fra uønsket hagefrukt har blitt Norges kanskje mest attraktive drikk takket være geniale designgrep. Nå mottar gründerne i Epleslang og designbyrået Dinamo selveste Hedersprisen for god design.

59320 739fc original

– Epleslang er et utpreget designprosjekt som på forbilledlig vis vever historien om produktet sammen med emballasjen. Slående høy kvalitet, sier juryen.

Juryen velger ut ett prosjekt blant vinnerne av Merket for god design som har utmerket seg spesielt til å motta Hedersprisen for god design. Emballasjen til Epleslang er tett knyttet opp til produktet og dets historie, og bidrar til å selge flere flasker eplemost, noe som igjen skaper arbeidsplasser og bedre bruk av en uutnyttet ressurs.

Samfunnsansvar med enkle midler

Juryen synes det er fantastisk å se hvordan ett enkelt ark med invitasjon til eplegivere utgjør kjernen i kommunikasjonen. Grepet fungerer både som kommunikasjon og som beskyttelse. Den nøkterne emballasjen kommuniserer godt budskapet om å sløse mindre og bruke nedfallsfrukten.

Budskap, formspråk og navnevalg fremstår som autentisk og ekte. Systemet rundt produktet, med epleinnsamling og pakking gjort av folk på siden av arbeidsmarkedet, forsterker effekten.

– Samarbeidet med epleslang har vært fantastisk spennende, sier Therese Jacobsen og fortsetter.

– Det har vært utrolig givende å få lage et design som både selger flere flasker eplemost, rekrutterer flere eplegivere noe som igjen skaper flere arbeidsplasser og resulterer i økt bruk av ubenyttede ressurser.

Runa Klock, Stina Melkstavik og Anne Dubrau fra Epleslang mottok sammen med Dinamo den høythengende designprisen på Designdagen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) onsdag kveld.

– Dette er helt suverent. Hedersprisen for god design betyr veldig mye for oss å motta. Den er et bevis på at vi ikke bare gjør fantastiske ting, men at vi også ser fantastiske ut, sa en stolt Anne Dubrau etter overrekkelsen.

Hun har følgende råd til små gründerbedrifter med store ambisjoner:

– Som gründer med dårlig råd må du rett og slett våge å spørre dyktige folk om hjelp. Skaff deg gode samarbeidspartnere, slik som vi gjorde. Dinamo har gjort en utrolig stor jobb for oss, sier Epleslang-sjefen.

I går, 15. april mottok 43 designjobber Merket for god design under Designdagen. Se alle vinnerne hos Norsk Design- og Arkitektursenter.