Tusen spørsmål til de tusen hjem

I forrige uke gikk startskuddet for Atyps første kampanje sammen med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Målet er å starte en lang rekke samtaler i norske hjem om et tema som mange har tenkt på, men altfor få har snakket sammen om.

Fosterhjem FP tyttebærsyltetøy

For selv om hele 17 % av nordmenn er positive til å bli fosterforeldre, er det likevel stor mangel på fosterhjem i Norge. Over 200 barn og unge trenger akkurat nå et trygt og godt sted å bo. Utfordringen til Bufdir, Bufetat og landets fosterhjemstjenester er å få enda flere av de positivt innstilte til å ta engasjementet et skritt lenger. Vi må rett og slett få enda flere til å ta praten med sine nærmeste: Kunne vi vært gode fosterforeldre?

– Det ble fort tydelig for oss at jobben ikke handlet om å få flere til å føle med fosterbarna, men å få flere familier til å snakke sammen om hvordan det hadde vært å være en til hjemme. Strategien ble derfor å plassere budskapene tettere på situasjoner og steder hvor familien er samlet, og oppfordre til å ta praten, sier tekstforfatter Ulrik Solum Waagsether.

Målet er å nå familiene i typiske situasjoner hvor de gode familiesamtalene best oppstår: rundt frokostbordet, under middagslagingen, foran TV-en, på søndagsturen, i sofakroken osv. Bare et par ekstra samtaler om hvordan hverdagen hadde vært hvis man var en til, kan ha enorm betydning for barna som venter.

– I tillegg syns vi det var fint å minne om at du ikke trenger å være noen superfamilie for å ta imot et fosterbarn. For er man en helt vanlig familie i et helt vanlig hjem, så er det akkurat det disse barna og ungdommene drømmer om, sier art director Sindre Veseth Foss.

Maja
Omar
Martin
Fosterhjem illustrasjoner utdrag
Illustrasjoner: Trond Vestengen
Fosterhjem illustrasjoner

Kampanjen starter denne uken på TV, sosiale medier, online-video og display. Men den største og viktigste delen av kampanjen er den omfattende dugnaden som en rekke norske merkevarer har bidratt til, gjennom å la Bufdir få stille sine spørsmål direkte på deres produkt- og, kommunikasjonsflater.

Først ut av en lang rekke samarbeidspartnere er First Price, som har gitt plass til budskap på 25 ulike familieprodukter. I tillegg har McDonald’s gitt plass på alle spisebrett i alle restauranter over hele Norge i en hel måned, Adams Matkasse gir plass i alle matkasser i to uker, og Vålerenga Fotball stiller med stadionreklame på flere hjemmekamper. I tillegg samarbeider regionene i Bufetat med lokale og regionale aktører. Felles for alle sammen er at produktene og tjenestene til disse aktørene ofte er tettere på situasjonene hvor familien samles og hvor de gode familiesamtalene oppstår, enn de tradisjonelle reklameflatene.

Fosterhjem adamsmatkasse
Fosterhjem FP samling
Fosterhjem VIF
Fosterhjem VIF2
Fosterhjem FP Mc Donalds
Fosterhjem Lokal pizzaeske
Fosterhjem Lokal Kranes begge

– Å få muligheten til å minne folk om denne praten i hverdagen, på produkter de bruker hver dag, synes vi er en fantastisk mulighet. Vi håper på mange spontane samtaler om fosterhjem i de tusen hjem, sier Mari Trommald, Direktør i Bufdir.

– I denne kampanjen måtte vi komme tett på familiene, også medialt. Situasjoner der familier samles ble et naturlig startpunkt, og flater som flere ser samtidig ekstra interessante. Det at kjente og kjære familiefavoritter omfavner budskapet gir en ekstra boost, og verdien av å komme tettere på folk enn normalt, med gode og relevante budskap, er selvsagt langt høyere enn en flyktig 6-sekunders filmpost på Facebook, sier André Thorsen, Leder for Media i Atyp

Atyp har hatt ansvaret for å utvikle og gjennomføre hele kampanjen og dugnaden, inkludert strategi- og konseptutvikling, illustrasjon, animasjon og media.

– Det har vært en krevende og givende prosess der vi har fått testet ut hele bredden vår. Samtlige fagdisipliner på huset, både innen reklame, media og design har vært i sving, avslutter strategisk rådgiver i Atyp, Marius Jensen.

Kampanjen vil rulle og gå helt til neste sommer, med påfyll fra stadig flere og nye samarbeidspartnere.

Utmerkelser

  • Gullblyanten 2021 Integrert

  • Gullblyanten 2021 Print

  • Gullblyanten 2021 PR

  • Gullblyanten 2021 Media

  • Gullblyanten 2021 Effekt

  • Gullblyanten 2021 Aktivering