For første gang i historien er en samisk bok kåret som årets vakreste
Onsdag denne uken ble det delt ut 51 priser til Årets vakreste Bøker. Én bok kåres som den aller vakreste blant alle vinnerbøker, og prisen gikk i år til diktsamlingen «Beaivváš mánát» / «Leve blant reptiler». Grafills ærespris Bokkunstprisen ble tildelt Rune Døli.
Mary Ailonieida Sombán Mari har både forfattet og formgitt boken «Beaivváš mánát» / «Leve blant reptiler». Hun tematiserer behandlingen det samiske folket ble utsatt for i fornorskningens tjeneste. Selve bokdesignet er gjort i samarbeid med designstudioet Blank Blank og det er første gang i konkurransens historie en samisk bok vinner denne prisen.
– Det er gledelig at flere av bokverkene som når til topps i år speiler tematikk som preger samtiden. Og i denne endringstiden vi lever i er det på tide at urfolket får plass i Årets vakreste Bøker. Mary Ailonieida Sombán Mari drar oss med rasende joik og lyrikk inn i rasismen som urfolket her til lands ble utsatt for gjennom 150 år. Med sin vakre og smertefulle diktsamling på både nord-samisk og norsk er årets vakreste bok et praktfullt eksempel på hvordan god bokkunst sammen med et sterkt innhold opphøyes til en større enhet. Årets vakreste Bøker har eksistert for å vise det beste av bøker i Norge siden 1933. Navnet kan virke misvisende. Konkurransen handler ikke kun om estetikk, her har papir, trykk, skrift, tekst, illustrasjon, innbinding og tusenvis av redaksjonelle, kunstneriske og håndverksmessige valg smeltet sammen til visuelt vakre og leservennlige bøker, sier daglig leder i Grafill, Lene Renneflott.
Juryen sier om vinnerboken:
«En særdeles vakker og konseptuelt sterk bok om en mindre vakker historie om det maktmisbruket den samiske befolkningen har blitt utsatt for. Formspråket i boka søker dog ikke en rural semantikk. Den går rett på det kontemporære og føles forfriskende. Den er kompromissløs. Den er stolt. Og den jatter ikke. Rasende og vakre dikt, satt med enkel og presis typografi, djerv fargebruk og besnærende illustrasjoner, en jublende perm i gull og et høyt nivå av bokhåndverk går her opp i en høyere enhet. Boken er etter juryens mening årets vakreste bok.»
Bokkunstprisen til Rune Døli
Kveldens ærespris ble tildelt Rune Døli for sitt virke som bokdesigner. Bokkunstprisen gis til en person eller virksomhet som har gjort en særlig innsats for å fremme god bokkunst gjennom sitt arbeid med å formgi, illustrere, produsere eller utgi bøker, og ble delt ut for første gang i 1957. Det er Grafills hovedstyre som deler ut Bokkunstprisen, og de sier i sin begrunnelse:
«Bokkunstprisen deles i år ut til en svært merittert utøver. Ikke bare har vedkommende vært blant de mestvinnende i Årets vakreste Bøker – han er også høyst sannsynlig den designeren i Norge med flest NM-medaljer. De færreste er nemlig klar over at han står med ti individuelle NM-gull, og totalt 29 individuelle NM-medaljer i svømming fra perioden 1993–1999.
Etter at svømmekarrieren ble lagt på hylla begynte Rune Døli å studere ved Skolen for grafisk design i Oslo. Siden har han i all hovedsak arbeidet med design av bøker, og det seneste tiåret har han vært blant dem som i størst grad har preget utviklingen av bokdesign her til lands.
Ved to anledninger har Rune Døli vunnet «Årets vakreste Bok» – i 2012 for «Betongoverflater» (Gyldendal), som han designet sammen med Joaõ Doria, og i 2017 for monumentalverket «Bård Breivik – I’d love the key to the master lock» (Fagbokforlaget). Begge disse bøkene er gode eksempler på Rune Dølis arbeid som bokdesigner – både gjennom størrelsen, omfanget og kompleksiteten i prosjektene.
Dølis bøker er ofte omfattende bokprosjekter – billedtunge verk, kunstbøker eller andre former for fagbøker og sakprosa – bøker med komplekst innhold og mange ulike bestanddeler. Ofte er bøkene hans gjennomført og grundig designet fra perm til perm – hvor bokens helhet, så vel som alle detaljer er godt ivaretatt. Arbeidene hans kan beskrives med konsekvente papir- og materialvalg, håndverksmessig god typografi, gjennomtenkte og funksjonelle systemer og layoutvalg. Ofte er virkemidlene forsiktige, men hvor han klarer å gi innholdet den plassen det fortjener. Gjennom sitt arbeid har han det seneste tiåret bidratt til å heve nivået på norsk bokdesign og bokproduksjon betraktelig.
Det er en stor glede å tildele Rune Døli Bokkunstprisen – det nærmeste en bokdesignere kommer en kongepokal.»
Om Årets vakreste Bøker
Årets vakreste Bøker hedrer utøverne i den visuelle delen av bokbransjen. Formålet er å inspirere forlag, forfattere, grafisk designere og illustratører til å lage kvalitetsbøker i alle sjangre. Konkurransen har en lang og stolt tradisjon, og i år deles prisene ut for 88. gang. Da de aller første vinnerbøkene ble stilt ut i Universitetsbiblioteket, var det Kong Haakon VII og Dronning Maud som sto for åpningen. Årets vakreste Bøker arrangeres av Grafill, en organisasjon for alle som arbeider eller utdanner seg innen design og illustrasjon.