Gullblyanten
Gullblyanten 2022 ble arrangert på Radisson Blu Plaza Hotel 10. mars 2023.
Arrangeres av Kreativt Forum


Arkivet Vinnerarbeid mellom 2009-2022
Arkivet Vinnerarbeid mellom 2009-2022
Her finner du arkivet med alle vinnerarbeid de ti siste årene.
Innsendelse
Det åpnes for innsendelse av arbeid i midten av desember. Vi anbefaler at det kun opprettes én bruker per byrå, slik at samme person har oversikten og at alt havner på samme faktura.
Innsendelsesfrist 27. januar 2023
-
Regler
1. Reklamekrav
Alle innsendte arbeider skal være produsert/publisert for oppdragsgivers regning, og må være godkjent for innsendelse av oppdragsgiver. NB. Arbeider som er gjort pro bono for samfunnsnyttige organisasjoner trenger ikke å være produsert/publisert for oppdragsgivers regning. Alle innsendte arbeid må være reelle arbeid som har vært publisert i gjeldende tidsperiode (se pkt 2).
2. Publiseringskrav
Arbeider kan kun sendes inn til Gullblyanten én gang og skal være publisert i Norge eller utlandet i perioden fra 01.01 2022 til og med 31.01 2023. Samtlige arbeider som sendes inn til Gullblyanten 2021 må ha vært publisert innen denne perioden. Dette betyr for eksempel at man ikke kan sende inn de av elementene fra en serie/kampanje som først blir publisert etter 31.01.2023.
3. Originalitetskrav
Grunnideen i arbeidene skal være laget av norske byråer i Norge. Arbeider hvor ideen tilsiktet eller utilsiktet i stor grad er inspirert av andre arbeider, norske eller utenlandske, skal ikke sendes inn (se også punkt 6).
4. Lovlighetskrav
Arbeider som er i strid med norsk lov, og som er dømt eller stanset av Forbrukerombudet, Markedsrådet og/eller Næringslivets Konkurranseutvalg, kan ikke delta i konkurransen.
5. Hva med arbeider som ikke tilfredsstiller disse kravene?
Slike arbeider vil ikke bli juryert. Hvis det er åpenbart at innsender var i god tro da arbeidet ble sendt inn, vil innsendingsavgiften bli refundert etter konkurransen.
6. Behandling av mistanke om plagiat
Med plagiat menes at et arbeid tilsiktet eller utilsiktet tangerer et annet arbeids idé uten å tilføre denne ideen noe vesentlig. Et plagiat er med andre ord et arbeid som ikke er innenfor originalitetskravene i punkt 3.
Har et jurymedlem mistanke om at et arbeid ut i fra denne definisjonen er plagiat, skal vedkommende melde fra til sin juryleder uten å nevne sin mistanke for andre jurymedlemmer.
Jurylederen skal så umiddelbart melde fra til Jurypresident. Så fort det er fremsatt mistanke om plagiat, skal den som har mistanke, i samarbeid med Jurypresident, forsøke å fremskaffe bevis for påstanden.
Med bevis menes konkret det arbeidet man mener er plagiert. Hvis bevis ikke kan fremskaffes, skal mistanken om plagiat ikke legges frem for diskusjon. Hvis man derimot finner bevis, skal dette legges frem for jurylederne som samlet diskuterer og avgjør om arbeidet er plagiat eller ikke (hvis en juryleder jobber i det anklagede byrået, gjelder vanlig inhabilitet og vedkommende må forlate rommet). Hvis mulig, skal også den som er beskyldt for plagiat få en mulighet til å argumentere sin sak.
Hvis mistanken om plagiat kommer fra en person utenfor juryen, skal Jurypresident avgjøre hvorvidt mistanken skal legges frem til diskusjon på denne måten. Men også her må man ha bevis for å legge frem mistanken om plagiat for juryen.
Mistanke om plagiat skal meldes inn så tidlig som mulig under juryeringen. Men bevis kan legges frem for juryen under hele juryeringsprosessen – også etter at juryeringen er over. Et arbeid kan således bli diskvalifisert fra konkurransen også etter at arbeidet har blitt tildelt premie.
7. Hvem avgjør i tvilstilfeller?
Det gjør i siste instans juryledelsen, dvs. jurypresident(er) og juryledere for de ulike fagjuryene.
-
Dato: 10. mars 2023
Tid: 17:00
Sted: Radisson Blu Plaza Hotel, Sonia Henies plass
Antrekk: Mørk dress
Påmeldingsfrist: 24. februar
-
1 Effekt
Gullblyanten Effekt skal vise og premiere den kommersielle verdien av kommunikasjonsløsningene og sannsynliggjøre at kommunikasjonen har gitt god avkastning. I Gullblyanten Effekt måles derfor effektiviteten av markedsinvesteringene.
Det er nå åpent for innsendelse av alle case, uavhengig av tidligere nominasjoner i Gullblyanten. Man kan sende inn case som har vært publisert de to siste årene. Arbeid som tidligere har vært sendt inn i effektkategorien (eller Stella) kan ikke sendes inn på nytt.
Effektjobber vil ikke bli vurdert til Grand Prix.
Last ned vurderingskriteriene her.
2 Onlinefilm
Onlinefilm inkluderer viralfilmer, nettfilmer, sosiale filmer og pre-rolls, uansett om det er betalt for visninger eller ei. Det må finnes en tydelig oppdragsgiver og avsender, og man kan ikke sende inn samme bidrag i både Film og Onlinefilm. Her må dere velge!3 Film
Filmer sendt på lineær TV eller kino (ikke nett-TV), med en tydelig oppdragsgiver og avsender. Man kan ikke sende inn samme bidrag i både Film og Onlinefilm. En kortere versjon av bidrag som allerede er sendt inn onlinefilm kan ikke sendes inn i filmkategorien. Man må altså velge!4 Digitalt & Sosialt
Alle kreative løsninger der digital eller sosial teknologi spiller en hovedrolle. Sosiale Medier, mobilløsninger, nettsider, smart bruk av data, spill, apper, AR, VR etc. Juryen vil se etter arbeider som viser til smart og kreativ bruk av de digitale eller sosiale mulighetene. En vanlig onlinefilm hører hjemme i kategorien Onlinefilm. Man bør i størst mulig grad spesifisere hva som er løst digitalt eller sosialt i innsenderteksten.
Eks på digitalt: DNB - Ringvirkninger
Eks på sosialt: IKEA - Winter is coming
5 Audio
Alt fra radiospotter til innovativ bruk av lyd i andre kanaler (podkast, SpoGfy etc.). Arbeidet må ha tydelig kommersiell avsender. Merk at det er det kommersielle innholdet i en podkast som skal vurderes, ikke det redaksjonelle.
Eksempler: TV 2 Sumo - Parmidda ́ og VG - Tapersymfonien
6 Print
All trykt reklame publisert i avis eller magasin. Postere og utendørs, som i bunn og grunn er en printløsning kan også sendes inn her.
Bidrag kan sendes inn som enten enkeltarbeid eller en serie.
7 Utendørs & Omgivelser
Alt fra tradisjonelle- til utradisjonelle løsninger i det offentlige rom. Eksempler: Eksisterende utendørsflater, skilt- og informasjonssystemer, installasjoner, ambient-, stunt- og guerilla-løsninger. Tradisjonelle plakatløsninger kan også meldes på i kategorien Print.8 Aktivering
I aktivering premieres jobber som gjennom kreativitet klarer å skape interaksjon mellom avsender og en tydelig definert målgruppe.
Aktiviteten kan for eksempel være et fysisk eller digitalt event, en fysisk DM eller en interaktiv installasjon. I innsenderskjema bør man være tydelig på hvorfor bidraget hører hjemme i kategorien Aktivering (hva som er det aktiverende elementet)
NB: Aktivering handler ikke om effekt a la likes på FB eller økt salg.
Eksempler: Norsk Tipping - Ringevikar på Hamar, Orkla - Send en Smash Vinmonopolet - Vis leg Audition, AUDI - Enter Sandbox, Grafill - PUSHWAGNERSIZER.
9 Integrert
Kampanjer og konsepter hvor grunnideen beviselig lar seg ta ut i mange kanaler og flater (ofte omtalt som medienøytrale ideer).
Utover grunnideens kvalitet vil juryen vurdere hvorvidt hvert enkelt element utnytter den kanalen den opptrer i. Kategorien krever minimum tre ulike elementer og må bruke minst to ulike mediekanaler.
Eksempler: DNB - Hun investerer, Orkla Confectionery & Snacks - App app app!
10 Veldedig
Kategorien som i de siste år har blitt kalt Ikke-kommersiell har i år blitt snevret inn til kun å inkludere jobber for humanitære organisasjoner, interesseorganisasjoner/stiftelser som har et ideelt siktemål - samt statlige og kommunale kampanjer med fokus på et samfunnsproblem.
Skal inn: Holdningskampanjer, innsamlingsaksjoner, opplysningskampanjer og kampanjer som får folk til å støtte en god sak eller vekker folk til aksjon.
Skal ikke inn:
Kampanjer for utdanning og utdanningsinstitusjoner, Forsvaret, Handelens Miljøfond, Infinitum, Skatteetaten, Human-Etisk Forbund, Den Norske Kirke, kampanjer som skal selge billetter for kulturinstitusjoner (teater, kino, konsert, museum), kampanjer for å tjene penger til organisasjoner uten at samfunnsoppdraget er synlig (Fretex, Pantelotteriet, kampanjer for å selge brannslukker til bil fra NAF eller luer og skjerf fra DNT eller spill som Lotto, Flax, Oddsen m.m).
Jobber innsendt i Veldedig kan ikke leveres i andre kategorier, med unntak av Effekt, Håndverk- og designkategorier.
Veldedige jobber vil ikke bli vurdert til Grand Prix.
11 PR
Arbeider som er utviklet for å skape fortjent oppmerksomhet. For eksempel gjennom redaksjonell omtale eller engasjement og spredning i sosiale medier. Juryen vil vektlegge hvordan kreativitet har lykkes med å skape oppmerksomhet. Man bør begrunne hvorfor bidraget hører hjemme i kategorien. Legg gjerne ved noen beskrivelser av størrelsesforhold; for eksempel kan en god ide kan ha skapt mye PR i en liten målgruppe - uten å ha blitt lagt merke til av en hel nasjon.
12 Media
Denne kategorien skal belønne arbeider som viser ny og kreativ bruk av media - enten det er
tradisjonelle, utradisjonelle eller helt nye flater og kanaler. Eksempler: Ideer som utfordrer formater,
geniale plasseringer av budskap, eller at man selv har funnet opp en ny mediekanal.
Vi ønsker at dere beskriver kort hvorfor arbeidet hører hjemme i denne kategorien.
13 Håndverk
All kommunikasjon som utviser et spesielt godt håndverk - i form av f.eks god tekst, art direction, design eller produksjon som løfter ideen. Det er viktig å huske at godt håndverk også inkluderer teknisk utvikling og digital produksjon. Vi ønsker at dere begrunner kort hvorfor innsendelsen er relevant for denne kategorien. Hvilket håndverk ønsker dere at juryen skal bedømme?
Viktig: Gullblyanten er først og fremst en idé- og konseptkonkurranse. Det har derfor vært vanlig at jobber som vinner i Håndverk også har en sterk idé.
NB: Veldedige jobber kan også sendes inn i Håndverk.
14 Produkter eller tjenester
Produkter eller tjenester utviklet for å styrke en merkevare. NB: Den kreative ideen må være utviklet av et byrå/leverandør for en kunde. Vi ønsker også at dere begrunner kort hvorfor innsendelsen er relevant for denne kategorien.
15 Pakningsdesign
Alle typer emballasje til alle bransjer og bruksområder. Juryen vil spesielt se etter helhetlig konsept og idé.
16 Identitet
Visuelle identiteter for bedrifter og organisasjoner, privat og offentlig, i alle bransjer applisert på alle flater (logo, typografi, farger, retningslinjer, trykksaker osv.). Juryen vil spesielt se etter helhetlig konsept og idé.
17 Brings DM-pris
Brings DM-pris skal hedre de smarte, fysiske direkte-arbeidene. Det kan være en enkeltstående aktivitet, eller at DM er med som et element i en større kampanje og i samspill med flere medier.
DM arbeidet skal være fysisk og distribuert til målgruppen via postkassen, døren, putekassa, resepsjonen, eller på andre måter levert hjem eller på arbeidsplassen til mottaker.
Eksempler: Orkla – Send en Smash til din verste fiende, Strahl – Handle with I dont care, McDonalds – Stjel våre ansatte, Good Morning – Det Trojanske ølet, AUDI – Electric story.
18 Studentkategoriene
Dette er muligheten for deg som er student til å vise de flinkeste folka i bransjen, hva du har laget. Som student har du friheten til å vise frem arbeider for kommersielle og ikke- kommersielle oppdragsgivere, reelle eller fiktive, men som passer inn i én eller flere av kategoriene i Gullblyanten. Arbeider som sendes inn i studentkategorien skal være produsert/laget mellom 1.1. 2020 og 31.1.2021, mens studentene gikk på skolen, og kan ikke sendes inn i andre kategorier.
Student Design
Kategorien skal feire de beste arbeidene innen pakningsdesign og visuell identitet laget av studenter. Altså alle typer emballasje til alle bransjer og bruksområder, og visuelle identiteter for bedrifter og organisasjoner, privat og offentlig. Juryen vil spesielt se etter helhetlig konsept og idé.
Student Kommunikasjon
Kategorien skal feire de beste ideene innen kommunikasjon laget av studenter. Kategorien rommer alle kategoriene i Gullblyanten med unntak av «Pakningsdesign» og «Visuell identitet» som skal sendes inn i «Student – Design»-kategorien.Young Lions
Etter flere års pause er filmkategorien i Young Lions tilbake i Gullblyanten, det vil si at det blir kjørt en YL-kvalifiseringsrunde som en del av Gullblyanten 2022. Vinnerteamet vil representere Norge i den internasjonale konkurransen under Cannes Lions, der Young Lions vil foregå digitalt.
Hvem kan delta i Young Lions?
Du må være 30 år eller yngre og jobbe i et kreativt miljø, som kreatør, produsent, filmskaper e.l.
Hvert team må bestå av 2 personer.
Påmelding:
Det er ikke nødvendig å melde seg på i forkant, men arbeid må være levert på gullblyantweben innen torsdag 27.januar kl 23:59 for å delta i konkurransen.
NB!! I forkant av briefslipp, anbefaler vi å lage en brukerprofil på gullblyantweben her og gjøre seg kjent med systemet for innlevering.
Oppgaven
På bare 48 timer skal du utvikle idé og storyboard, filme og redigere en 60- sekunders reklamefilm. (Av hensyn til at oppgaven må løses ved siden av andre arbeidsoppgaver, er den totale tidsrammen fra briefslipp til innlevering lenger enn 48 timer.)
Briefslipp
Briefen slippes: fredag 21.januar kl 16:00.
Frist for innlevering: torsdag 27.januar kl 23:59.
Briefen legges ut på forsiden på kreativtforum.no.
Leveransen
Løsningen skal ha form av en 60 sekunders reklamefilm.
Øvrig informasjon for Young Lions
Det er gratis å delta i den nasjonale konkurransen. Vinnerteamet får dekket deltakelsen i den internasjonale konkurransen, men må selv stå for kostnader til reise og kost/losji.
-
Innsendelse av arbeid
For alle kategorier, unntatt Spesialkategorien Brings DM-pris og student, gjelder følgende priser:
Medlemsbyråer av Kreativt Forum:
kr 3250,- pr arbeid pr kategori. Inntil 3 elementer på et arbeid*.For andre:
kr 3850,- pr arbeid pr kategori. Inntil 3 elementer på et arbeid*..*For kategorien Integrert kan det leveres inntil 4 elementer på et arbeid.
Evt. casevideo teller som ett element. (NB! Casevideo er ett element uavhengig hvor mange elementer som vises på videoen). Husk å legge ved et presentasjonsboard i skjermkvalitet (72 dpi) 1920x1080. Dette telles ikke som et element.
For spesialkategorien Brings DM-pris gjelder følgende priser:
Gratis innsendelseStudentarbeid
Kr 350,-Alle priser er eks. mva.
Betaling
Innsendelse av arbeid er bindende fra det øyeblikket de er sendt inn. Du får tilsendt faktura direkte pr mail når arbeidet er levert inn. Arbeid må være betalt for å kvalifisere for juryering.
Prisutdeling
Informasjon kommer når påmeldingen åpner.
-
Godt tenkt, godt fortalt gjelder som overordnet vurderingskriterium i Gullblyanten.
Syv juryer får tildelt en noenlunde lik mengde jobber fra kategoriene 1-18. Juryene premierer hvilke jobber som skal få diplom eller bedre.
PremieringDet deles ut gull, sølv og eventuelt diplom i kategorier med mer enn 22 innsendte arbeid. Dersom en kategori har færre innsendte arbeid, vil det være opp til juryen å vurdere hvilke valører som deles ut. Juryen jobber med en målsetning om å premiere 10-12% av de innsendte arbeidene.
Grand Prix
Alle kategorier er kvalifisert til å vinne Grand Prix med unntak av Student, Young Lions, Effekt og Veldedig.
SpesialpriserBrings DM-pris (Gratis innsendelse).
Brings DM-pris skal hedre de smarte, fysiske og personlige direkte-arbeidene. Det kan være en enkeltstående aktivitet, eller at DM er med som et element i en større kampanje og i samspill med flere medier. Premien er to festivalpass til Cannes Lions.
Brings DM-pris kåres blant innsendte arbeider i spesialkategorien. Juryen kan også velge å hente inn aktuelle arbeid sendt inn i andre kategorier i Gullblyanten.
Kreativt Forums Kundepris
Prisen skal tildeles en annonsør som gjennom året har vist evne og vilje til å kjøpe annerledes, dristig og uventet reklame. Denne prisen blir juryert av juryledere og jurypresident(er).
Kreativt Forums Ærespris
Prisen tildeles personer som ved sin virksomhet gjennom flere år har vært med på å heve nivået på norsk kommunikasjon. Æresprisen juryeres til enhver tid av de syv siste års vinnere.
Amedias Tett På
Konkurranse som kårer den beste reklamen i Amedia Markeds lokale medier.
P4 og Bauers Årets Gullmikk
Gullmikken-kåringen har til formål å premiere og inspirere de reklameskaperne som utvikler årets beste radioarbeider. De som hever kvaliteten og setter nye standarder.
Studentkategori
I studentkategorien kan det deles ut diplom, bronse, sølv og gull. I tillegg kåres beste studentarbeid på tvers av underkategoriene. Det beste studentarbeidet premieres med et stipend på kr. 10.000,-
«Gullblyanten er viktigere enn noensinne. For kreativiteten er nødt til å seire – den er energien som trengs i kampen mot reklametrøttheten som finnes der ute. For reklame på sitt beste er ikke støy, og god, kreativ kommunikasjon får lov til å være en del av folks hverdag – og liv.»
– Janne Brenda Lysø og Christian Lauritzen, jurypresidenter Gullblyanten 2022
Foto:
Alle fotografier er tatt av Stine Østby.
Gullblyantens formål er å vise det beste av kreativ kommersiell kommunikasjon i Norge. Gullblyanten skal bidra til å heve ambisjonsnivået og inspirere den enkelte utøver til kreativitet, kreativ problemløsning, nyskapning og fornyelse. Uten å kaste vrak på etablerte konsepter, skal konkurransen være en katalysator for den utvikling og dristighet som påkreves for å bringe norsk kreativ kommersiell kommunikasjon og design videre.
Gullblyanten er den største og viktigste konkurransen i sitt slag i Norge. Den ble første gang arrangert i 1989, og var en etterfølger av Form og Årets Utvalgte.
Takk til alle våre gode samarbeidspartnere:
