Kan en pizza fra havet redde verden?

Forskningsdagene lanserte havpizza for å gjøre folk nysgjerrig på havforskning.

Pizzaeske

Den landsdekkende festivalen Forskningsdagene ble arrangert i høst, der årets tema var havet. For å øke oppmerksomheten og pirre nysgjerrigheten lanserte Forskningsrådet pizzaen «Tang & Tare Speciale» – en pizza laget utelukkende med ingredienser fra havet. Når mindre enn 20 prosent av sjøen er avdekket, er det naturlig å tenke at det finnes mange uoppdagede muligheter, også når det gjelder matveien.

Vikki Cruz, Avdelingsdirektør Mobilisering og kommunikasjon i Forskningsrådet sier det er gøy å få frem et utrolig viktig budskap på en overraskende måte.

– Vi hører ofte snakk om hvordan havet er truet av plast, og annen forurensning. Men vi ønsket oss en mer positiv vinkling når havet er temaet.

– I 2050 blir vi 10 milliarder mennesker her på jorden, og med pressede ressurser på land må vi se til havet for nye løsninger. Da må vi være åpne for å forandre det vi spiser mest av, og da er jo en pizza med ingredienser fra havet en kreativ måte å belyse det på. Hvem vet, kanskje vi finner noen liknende i frysedisken snart?

Minidokumentar.
Promofilm.

Havets bacon

Det er ANTI har utviklet kampanjen som ville finne ut om det er mulig å lage en pizza med 100 prosent marine ingredienser.

– Havforskning kan jo høres litt fjernt ut for mange, men oppdagelsene vi gjør i havet kan ha mye å si for hverdagen vår i fremtiden. Dette har derfor vært et veldig lærerikt prosjekt, som at det finnes en tang som smaker bacon, sier strategisk rådgiver i ANTI, Torstein Drogseth.

– Det fine med å få jobbe med Forskningsdagene er prøve å gjøre forskning spennende for alle, og samtidig gjøre ting vi aldri har gjort før. Vi har smakt på alt fra sjøpung, kråkebolle, blæretang, tarmgrønske, søl, til tunikat, sier kreativt team i ANTI, Nina Bugge og Gerd Marie Stangeland.

ANTI stod også bak fjorårets Forskningsdagene-festival, som ble promotert gjennom «AI vs. ARY», der de testet om kunstig intelligens kunne konkurrere med faktiske artister. Årets kampanje skal trekke oppmerksomhet til Forskningsdagene og havforskning, som er et viktig område for fremtiden vår.

Kampanjen er produsert sammen med Ferdi film, biolog Mari Vold Bjordal fra Bellona, tangeksperter fra Ting med Tang, og kokken Kaneyn Lloyd Allen.

Andre involverte

B

Biolog Mari Vold Bjordal

Bellona

A

Anne Lise og Bjørn Viken

Ting med Tang

S

Sidsel Flock Bachmann

Ansvarlig hos kunde