KF hjemme hos Anorak

Det tidligere litt uanselige, men sympatiske kulturbyrået er i ferd med å etablere seg som en nordisk reklametungvekter.

54149 b6b70 feature
54155 5e917 feature
54125 833ef feature
54158 754d8 feature
54128 b176a feature
Nytilsatt kreatør Magnus Høgberg Hansen. Foto: Caroline Fossberg
Nytilsatt kreatør Magnus Høgberg Hansen. Foto: Caroline Fossberg
54134 8bf7a feature
54137 420ba feature
54173 abcf8 feature
Ellen Sørnes Hilleren har nettopp meldt overgang fra Kitchen (via SMFB).
Ellen Sørnes Hilleren har nettopp meldt overgang fra Kitchen (via SMFB). Foto: Caroline Fossberg
54167 885f0 feature
54170 fc89a feature
Kreatør Gaute Wetlesen Skåre.
Kreatør Gaute Wetlesen Skåre. Foto: Caroline Fossberg
54143 6dc63 feature
54146 42a3e feature
54182 e5a7a feature
Eirik Johansen, Jens Bjørklund og Kasper Amundsen Tuvnes. Foto: Caroline Fossberg
54176 b803d feature
Jens Jørgen Krogsveen.
Jens Jørgen Krogsveen. Foto: Caroline Fossberg
54161 45e49 feature
54164 3ad45 feature
20 av 25 ansatte i Anorak samlet på et brett.
20 av 25 samlet på et brett. Foto: Caroline Fossberg

De bevaringsverdige restene av hovedstadens gamle industribygg er forlengst overtatt av den kreative klassen. Dette gjelder ikke minst langs Akerselva, fra Nydalen i nord til Grünerløkka i indre øst, der kultur-utklekkingsanstalter, spill-studioer, radioproduksjonsselskap, VFX-tryllekunstnere, postprodusenter og design- og reklamebyråer ligger tett-i-tett som markjordbær på strå.

54092 21fca original
Mølleparken 2. Foto: Caroline Fossberg

I fjor etablerte Anorak seg i Mølleparken 2, som ligger imponerende godt bortgjemt helt nede ved elvas vestbredd, et frisbee-kast forbi Sannerbrua, omtrent der Ila og Sagene glir over i hverandre (men før den notoriske helvetes-stigningen ved Hønse-Lovisas hus).

Byrået, som på bare noen år har svulmet fra et titalls personer til 25 medarbeidere, holder til i et stort, lyst og åpent lokale, opprinnelig et lager i tilknytning til en gromflott, nyrehabilitert spinneri- og veveribygning.

Idealistiske ungsauer

Da Anorak startet opp i 2006 gikk alle de tre gründerne fremdeles på Westerdals. Trioen utgjør i dag det kreative lederskapet i selskapet: Jens Petter Aarhus, Jens Jørgen Krogsveen og Anders Gudmundstuen.

Anorak ble splittet da de gikk ut i arbeidslivet (DDB, Sony, Naked), men ble holdt i live som sideprosjekt, med kunder som Blodbanken og Norsk Kaffeinformasjon (kongkaffe.no). Da de i 2008 bestemte seg for å satse for fullt, var det med fødselshjelp fra blant andre Torgeir Vierdal i Naked og Rune Roalsvig i Kitchen, to mennesker som i dag fyller ledende roller i byrået. Også Christopher Einarsrud var partner under oppstarten, men gikk videre til å bli gründer og partner i digitalbyrået Notch.

54095 8f6fc original
Den spede begynnelse: Aarhus, Einarsrud, Krogsveen og Gudmundstuen. Foto: Caroline Fossberg

– Vi gjennomførte Kong Kaffe-kampanjen mens vi hospiterte i andre byråer, og da det fremdeles var et år igjen av kampanjen bestemte vi oss for å satse mens vi hadde muligheten, forteller Gudmundstuen.

I 2009 fikk byrået SV og EA games med på kundelista.

– Dermed leide vi inn Eirik Johansen for å hjelpe oss med å programmere. Han gikk videre til å bli vår første faste ansatte.

I perioden 2008-2011 fylte Gudmundstuen rollen som daglig leder.

– Dengang jobbet alle tre innenfor alle mulige funksjoner i et byrå: Vi var prosjektledere, konsulenter og kreatører. Vi skulle være et rent kreatørbyrå og var fulle av ungdomsidealisme, vi skulle revolusjere bransjen og kutte timeprisen. Mange naive visjoner! Noe av det mest voksne vi gjorde på det tidlige stadiet var å få oss et bedriftskort på Kiwi. Her om dagen fikk vi nye Kiwi-kort i posten, og følte det var en symbolsk greie.

54098 e5079 original
Digital produsent og kreatør Eirik Johansen, designer Derek Ercoland og kreatør Jens Bjørklund. Foto: Caroline Fossberg

Smittsom hjerteknusing

Mot slutten av denne perioden begynte arbeidet å gi resultater i form av priser og heder, i særdeleshet for «Hjerteknuser»-kampanjen for Kaizers Orchestra fra 2011, laget i samarbeid med de kreative artistmarkedsførerne i Haaland, Eidsvåg og Strøm (HES). «Hjerteknuser» var en kampanje med røtter tilbake til da de involverte i begge byråene gikk på Westerdals. I kampanjen fikk musikere og band utdelt noteark fra den ennå ikke lanserte låta «Hjerteknuser», og de ble invitert til å lage sin egen versjon og publisere den på NRK Urørt, før de hadde hørt originalversjonen. Tre av coverbidragene ble A- og B-listet på P3 samt at Kaizers Orchestra dominerte Urørt-listen med «Hjerteknuser»-singler på alle de øverste 10 plasseringene. Konserten i Oslo Spektrum ble utsolgt, til tross for at denne kun ble annonsert på Facebook. Kampanjen vant gull i Cannes, fikk Grand Prix i Gullblyanten, vant Årets Gulltagg, sølv i Eurobest og tre gull i Montreux.

54113 4dca2 original
Designer Christina Magnussen. Foto: Caroline Fossberg

Anorak og HES gjentok suksessen året etter med kampanjen «Kaizervirus», som gikk til topps i Max Marketing Mix, fikk tre Gulltaggen-gull og dermed Grand Prix, sølv i Cannes og sølv og bronse i Gullblyanten

Anorak har også gjort seg bemerket i mer digitalt fremoverlente kåringer, som da de vant en Webby for «Kreativitetstesten» for Norges Kreative Høyskole, og en bronse-Lovie for samme kampanje, samt to ytterligere to bronse-Lovie for Wright Trafikkskole med kampanjen «Hvor langt …» og Changemaker med kampanjen «Siggy».

Og slikt gir resultater: I fjorårets utgave av Kampanjes Byråprofil hadde byrået klatret helt opp til sjetteplass på listen. Nå i høst vant de for øvrig to gull i filmhåndverksprisen Gullbranson.

54101 abb32 original
Skjeggtungt på topp: Kreativ leder Jens Jørgen Krogsveen og byråleder Torgeir Vierdal. Foto: Caroline Fossberg

Fordel å være naiv

Byråleder Torgeir Vierdal mener oppstarten til Anorak var ideell med hensyn til etableringen av en sunn bedriftskultur.

– De la et veldig fint grunnlag som bare må tweakes og justeres ettersom byrået utvikler seg. Ikke alle skjønner hvor vanskelig det er å starte et nytt byrå, og jeg tror det kan være en fordel å være naiv på enkelte områder. Den bratteste og den beste læringskurven er å starte med mindre oppdragsgivere som har begrensede ressurser, det krever noe annet av både struktur og det kreative. Og når du er i posisjon til å skape resultater der, så er det mye enklere å bygge seg oppover. Alle som har blitt ansatt i Anorak har fått en forståelse av at her er du ikke bare AD eller tekstforfatter, men med på å løse en oppgave fra a til å. Det er også grunnen til at vi først nå ansetter de første kreatørene med tidligere erfaring fra andre byråer. Det har vært et bevisst valg for at vår måte å gjøre ting på skulle få feste seg, sier Vierdal.

54119 bc6e1 original
Lyst, åpent og med et sci-fi-møterom i glass. Foto: Caroline Fossberg

Ikke lenger liten gutteklubb

Vi besøker byrået en dag helt på tampen av oktober, og møter en rekke fjes som er ferske i Anorak-sammenheng, et resultat av ansettelses-bonanzaen byrået har gjennomført den siste året: Rådgiverne Rune Roalsvig og Ørnulf Johnsen, kreatørene Pål Høyer-Andreassen, Magnus Høgberg Hansen, Øistein Markus Holm og Anna Gjendem, prosjektlederne Ellen Sørnes Hilleren, Hege Kathrine Johannessen, Mirka Härkönen og Kristina Tallaksen Flaten, i tillegg til de to grafiske designerne Derek Ercolano og Christina Magnussen. For ikke å glemme planner og rådgiver Elisabeth Søråsen, som var på plass allerede i fjor sommer.

54104 42a31 original
Nye folk på plass: Ellen Sørnes Hilleren, Rune Roalsvig, Øisten Markhus Holm og det vi antar er ryggen til Holms makker, Tone Jansson. Foto: Caroline Fossberg

Byrået gikk inn i den nordiske satsingen til The North Alliance (NoA) i august i år, men forvandlingen de opplever har røtter tilbake til 2011, da Vierdal ble hentet inn som byråleder.

– De posisjonene vi fyller nå er stillinger som har vært på blokka siden før vi kom i snakk med NoA, ikke minst for å skape trygghet hos kundene. Fra før av hadde vi fått veldig høy kreativ aksept, men vi hadde ikke bredde og kompetanse nok til at kundene ville legge hele kontoen sin hos oss. At vi sjelden kom til topps i de største pitsjene, skyldtes i stor grad at vi trengte større bredde både i adminstrasjonen og på den kreative siden, forteller Vierdal.

– Det var først da Torgeir kom inn at det begynte å endre seg ordentlig. Vi fikk ham inn fordi vi ville ha en med erfaring, han fikk oss til å forstå at administrasjon ikke er noe å være redd for, og slik ble det frigjort mye tid for oss til å lage flere idéer. Det er et tydelig skifte i Anorak før og etter Torgeir, legger Gudmundstuen til.

54107 7a3be original
Kreativ leder nr. 2, Anders Gudmundstuen. Foto: Caroline Fossberg

– Vi har gått fra å være gutteklubb til ungdomsklubb til å bli et byrå, sier Vierdal.

– Vi ville fokusere på kreativitet, og da kunne ikke de kreative drive med alt mulig annet. Anorak har derfor gått fra å være et kreatørbyrå til å bli et byrå drevet av kreativitet. Vi har vokst organisk hele tida, og har aldri hatt noen gjeld. Det vil si, da jeg begynte viste det seg å være 200.000 minus på konto, istedenfor i pluss, slik jeg hadde blitt fortalt.

Tryggen i ryggen

Selv uten NoA-samarbeidet ville byrået hatt økonomi til å hente inn en tilsvarende skokk av mennesker, ifølge Vierdal.

– Men vi hadde ikke gjort det, fordi risikoen hadde vært for stor. Nå har vi på en måte hoppet tre år fram i tid. Boosten fra NoA er ikke noe vi trengte økonomisk, men fordi vi ser at vi kan ta de grepene fordi vi har noen i ryggen.

Han forteller videre at NoA-modellen begynner å få effekt.

– Vi har jobbet tett med &Co i Danmark og vi begynner å få kunder som kan flyttes inn i våre systemer på nordisk nivå. Den synergien og modellen fungerer allerede, det har gått utrolig fort.

54110 ade24 original
Konsentrert: Kreativ leder nr. 3, Jens Petter Aarhus. Foto: Caroline Fossberg

Vierdal mener NoA-modellen er noe mange kunder har savnet.

– SAS og Norwegian ønsker seg globale pitcher, og flere nordiske merkevarer er i samme leia. Carlsberg har kuttet Amsterdam-byrået sitt og ser mot Norden. Det er et fint momentum nå for Norden å ta opp kampen med disse store franske, britiske og amerikanske nettverkene. Og når kundene blir eksponert for tankegodset blir de veldig positivt innstilt. Ingen av de andre nettverkene har et like fullverdig tilbud i alle land i Norden. Hvis vi får synliggjort dette bedre så kan det bli veldig interessante tider.

Nå har byrået også fått Danske bank på besøk, en kunde som er betydelig større enn eksempelvis DNB.

– Vi var med en pitch i sommer som i utgangspunktet skulle styres fra &Co i København, men som nå beveger seg mot å bli mer desentralisert, dermed kommer vi til å få en større rolle for Den danske bank i det norske markedet.

54116 800d2 original
Prosjektleder Kristina Tallaksen Flaten. Foto: Caroline Fossberg

Den nordiske modellen

Hvordan påvirker NoA-samarbeidet det daglige arbeidet?

– Egentlig veldig lite. Vi får tilgang på mye kompetanse, blant annet fra selskap som Åkestam Holst og Making Waves. Og så er jo modellen til NoA at det er felles bankkonto, slik at det ikke blir kniving om prosjektene. Det handler om å løse det best mulig der kapasiteten og kompetansen er mest tilgjengelig.

Ifølge Vierdal tok det flere måneder før de begynte å snakke om forhandlinger og økonomi i NoA-sammenheng. Fram til det handlet det kun om å finne ut om miljøene var kompatible.

– Da NoA kom på banen gjaldt det å finne ut hvilke andre byråer som ble med. Åkestam og &Co var den beste garantien vi kunne få, kreativt drevne byråer som fungerer bra og leverer på veldig høyt nivå, og som hadde gått inn i dette med hud og hår for å bygge noe nytt. Vi har gått mange runder rundt spørsmålet «Hva skjer med kulturen vår dersom vi går inn i NoA?», og for oss var det viktig at vi tok det gradvis. Heldigvis møtte vi stor forståelse om at dagens Anorak måtte få lov til å leve videre, avslutter Vierdal.

54122 8b95e original

Alle bildene i saken er tatt av Caroline Fossberg.