Utløp for rastløsheten

Regissør og animatør John Christian Ferner Apalnes velger ut noen favoritter i ukens Kudos.

87996 5a9d9 original
Illustrasjon av Bendik Kaltenborn.

Regissør og visuell altmuligmann: John Christian Ferner Apalnes.

John Christian

er regissør og jobber i Animasjonsdepartementet. Han er basert i Oslo og London, der han utforsker tegning form og farge. Mye av hans arbeid består av musikkvideoer og mer kommersielle prosjekter. Han tok en BA i Moving Image på Central St. Martins, og har siden fortsatt å undervise seg selv. I oppveksten fikk han utløp for sin rastløshet gjennom å eksperimentere og produsere utallige dårlige actionfilmer. Den rastløsheten har fortsatt gjennom ulike prosjekter der han har lekt med stop motion, 2D animasjon, claymation, CGI,miniatyr modell-makeri, dukkefilm eller live action.

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber du er glad i.

– Whee. Vanskelig. Det er kanskje litt på siden og gammelt, men jeg husker hvor bananas mye jeg likte «Jakten på nyresteinen» og settene i filmen, ganske tydelige referanser i mye av greiene mine. Må innrømme jeg er redd for å se den igjen i tilfelle den ikke er like kul som jeg husker den.

– Jeg må si at jeg liker absolutt alt Bendik Kaltenborn tegner, nevnt nok ganger her sikkert, men jeg kobler helt med humoren hans. (Se illustrasjon i mediespilleren og les mer om Kaltenborn her).

– Av nyere arbeider liker jeg mye av det som kommer ut av min generasjon. For eksempel Thea Hvistendahl’s «Adjø Montebello» var megakul. Det går lang tid mellom de surrealistiske, men narrative konsertfilmene, og forsåvidt filmene som tror 100% helt på sitt eget univers!


– Så må jeg komme med et skrik til Animasjonsdepartementet for fokus på oppfinnsomhet og visuell historiefortelling. Dyktige og kule folk!

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– Kjipt at denne oppfinnelsen ble laget før jeg fikk tenkt den. Og denne oppfinnelsen gir mer mening enn det meste nå for tiden:

– Dette spillet fra David O'Reilly gir også mer mening enn det meste om dagen:


Michel Gondry har jeg alltid vært misunnelig på! Han klarer å dytte visuelle high concept og historier i én og samme greie med stor utforskertrang. Denne gamle her for eksempel, som spiller på formater og har 289 ideer i én og samme musikkvideo.


– Digger denne av Encyclopedia Pictura, primært for det visuelle. Miniatyrer, matte painting og silikon-proteser er noe jeg drømmer om ukentlig.


– Fan av Masaaki Yuasa’s arbeider, han gir helt fullstendig bengen.


Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Det er mange fine folk å velge mellom, men jeg vil gi den videre til Andreas Bjørseth. Han har veldig observante øyne og fanger utrolig mye fine ting.

Stafettpinnen tar et lite opphold, og fortsetter i mars.