Tekst i fokus

Sigurd Solberg i LOS&CO slår et slag for godt tekstarbeid i tv-reklame ved å vise til eksempler på hvordan det kan gjøres.

59830 116ea original
«Reversed life» for Sparebank 1 av TRY og Moland Film. Regi: Joachim Trier. Arbeidet vant gull i Gullblyanten 2004.

Tekstforfatter Sigurd Solberg i Los&Co. Flankert av kollega Ragnar Roksvåg og Kristoffer Reppen i Saatchi.

Sigurd Solberg er utdannet tekstforfatter fra Westerdals reklameskole. Han har tidligere jobbet i TBWA, McCann og TRY, før han for et par år siden fant veien til LOS&CO.

– Mange takk til Lars Holthe i Anorak for denne fine pinnen. Det er godt å ha deg hjemme igjen, Lars!

Nevn et inspirerende internasjonalt eller utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha laget selv.

Jeg ønsker å slå et slag for godt tekstarbeid i tv-reklamer. Altfor ofte ender voiceoveren opp som introvert selvskryt og gnål om egen fortreffelighet. Mas om pris og løp og kjøp. Det er jo litt leit, for den kan jo være så mye mer.

– Bare se på filmen «Litany» for The Independent, for eksempel. Voicen finnes ikke selvopptatt, og er fri for svære ord og klisjeer. De enkle, rytmiske og repeterende setningene utfyller hvert eneste bilde på en poetisk måte. Og når produktet omsider kommer inn på slutten der, så lander liksom alt helt perfekt.


– Litt av den samme greia finner vi i denne Lurpak-filmen fra 2012. Den har nok vært med som referansefilm i en del kundemøter også her til lands, men da er det vel gjerne det visuelle man refererer til. Og filmen er jo flott å se på, for all del, men jeg synes at den enkle teksten og den kule stemmen ikke står noe tilbake for bildene.


– Et annet og ganske annerledes eksempel er Ram Trucks Super Bowl-reklame fra 2013. Her bruker man en gammel tale av Paul Harvey for å hylle den amerikanske bonden. En fantastisk tekst, en mektig stemme, og en veldig fin reklame.


Fortell om en norskprodusert jobb du er glad i.

– Det finnes selvfølgelig eksempler på veldig gode tekster i tv-reklame her til lands, også. Jeg vil gjerne trekke frem en jobb som er signert en av bransjens aller beste penner, Petter Bryde, og hans like flinke makker Thorbjørn Ruud. Deres «Reversed Life» for Sparebank 1 skulle jeg veldig gjerne laget selv. Setningene er så rene og enkle, men sammen med de reverserte bildene får de likevel en nesten filosofisk funksjon. Kjempefint!

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Siden stafettpinnen nå har vært i både Moelv og Brumunddal, så synes jeg den også bør innom Hedmarks tredje mjøsby før den farer ut av fylket. Jeg skulle derfor like å høre hvilke jobber hamarsingen Geir Florhaug i nye FranzHubert holder som sine favoritter.

«Reversed life» for Sparebank 1 av TRY og Moland Film. Regi: Joachim Trier. Arbeidet vant gull i Gullblyanten 2004.