Æresprisen til Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre

Aller sist på Gullblyanten-programmet fredag kveld var utdelingen av Kreativt Forums Ærespris, den høyeste utmerkelsen en norsk reklameutøver kan motta. I år var det de to SMFB-veteranene Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre som ble hedret.

88625 945e1 original
Hans Magne Ekre og Alexander Gjersøe. Foto: Line Slotnæs
88661 2447e original
Hans Magne Ekre og Alexander Gjersøe mottar Kreativt Forums Ærespris. Foto: Tor Lie
88662 4bcdd original
88663 7838b original
88664 ecdbf original
88665 a3ef1 original

Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre har jobbet sammen siden begynnelsen: Begge gikk på Westerdals 2001-2004, de ble ansatt som team i BBDO i 2004, og de gikk videre til SMFB i 2006, hvor de fremdeles jobber som kreatørteam og byråpartnere.

Janne Brenda Lysø og Stian Johansen mottok Æresprisen i 2011, og det var de som delte ut prisen til Gjersøe og Ekre fredag kveld, etter å ha lest opp Æresprisjuryens begrunnelse:

– Årets vinner har forsynt seg grovt av premiebordet i Gullblyanten i mangfoldige år, med 15 gull, og uttallige sølv, bronse og diplomer, og det ville overraske juryen stort om han ikke har vært på scenen et par ganger allerede i kveld.

– Det oser alltid skyhøy kvalitet og orginalitet av jobbene til årets vinner. Og særlig er evnen til å utnytte formatet det annonseres i noe vinneren har tatt til et eget nivå.

– En annen egenskap som kjennetegner årets vinner er engasjementet for å hjelpe nye talenter opp og frem. Gjennom hele sin karriere har vinneren aldri glemt sin krybbe, Westerdals, og har hyppig returnert for å forelese, veilede, guide og hjelpe.

– Med sin mest trofaste kunde, IKEA Norge, har vinneren vært med på en reise som har gjort annonsøren til en av de mest attraktive og innovative i markedet. De har ikke bare skapt kommunikasjon for IKEA, men sågar funnet opp produkter og fått satt dem i produksjon.

– Årets Æresprisvinner startet karrieren helt på topp med en jobb som nok er den minste jobben som noensinne har vunnet en Internasjonal Grand Prix. I hvert fall den korteste. Det er faktisk en offisiell verdensrekord hvor kort den er. Det skyldes ikke latskap, men snarere en helt unik evne til å finne gode ideer der andre ser begrensninger.

– Den som skal hedres i år er schizofren: Utadvendt og scenevant i det ene øyeblikket, og grublende og lavmælt et neste. Det er er kanskje ikke så rart ettersom årets vinner er to personer, som er så ulike det er mulig å bli. De to vi snakker om jobber for SMFB, og det har de gjort siden 2006. En velfortjent applaus for Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre.

***

I juryen som tildeler prisen sitter til enhver tid de siste syv års æresprisvinnere. I årets jury var:

Janne B. Lysø og Stian Johansen (2011)
Petter Bryde og Thorbjørn Ruud (2012)
Kjetil Wold (2013)
Eivind Moe (2014)
Egil Pay og Lars Joachim Grimstad (2015)
Stig Bjølbakk (2016)
Karin Lund og Øystein Halvorsen (2017)