Justismord blir film

I tre år har produksjonsselskapet Exposed Film Productions fulgt privatetterforsker Tore Sandberg i arbeidet med Fritz Moen-saken.



Filmen har fått tittelen «Nemesis» og blir en helaftens dokumentarspillefilm.
– Vi blander fakta og dramatiseringer i filmen. Uten å gå i detalj, så vil det være aktuelt å dramatisere de tre forskjellige forklaringene Fritz Moen ga. En annen vinkling går på å vise hva Tore [Sandberg] mener har skjedd i ulike sammenhenger. Det er mange hendelser vi dramatiserer, for eksempel: «Hvordan havnet den veska der nede?» eller «På hvilken måte kunne han ha gjort det eller det?» sier produsent Bjørn Eivind Aarskog til ABC Nyheter.

Ifølge Tore Sandberg var det ikke bare rettssystemet som sviktet. Han mener mediene også må ta sin del av skylden for at Fritz Moen ble uskyldig dømt. Sandberg dekket selv saken for Dagsrevyen.
– Jeg reflekterer over hvor naiv jeg var som journalist. I og for seg kan du si at reportasjene var nøkterne og greie, men straks dommen var avsagt, var det amen i kjerka og kroken på døra, sier han.

Filmingen startet på det tidspunktet Moen var frifunnet for drapet på Sigrid Heggheim, men før han ble frifunnet for å ha drept Torunn Finstad. Dokumentarfilmen følger gjenopptakelsesbegjæringen for sistnevnte, og filmfolkene var med da Moen etter sin død ble frifunnet også for det siste drapet.

En av de store overraskelsene filmskaperne fikk underveis, var tilståelsen til namsosmannen fra dødsleiet. Moen ble først frikjent for det ene drapet i 2004, og for det andre etter sin død i 2006, etter at en 67 år gammel mann på sitt dødsleie i desember 2005 hadde tilstått begge drapene, ifølge ABC Nyheter.