Robotpresisjon hos Flambert

Har maskiner sjel? Hvis du spør gjengen i produksjonsselskapet Flambert, som går vitenskapelig til verks for å skape filmpoesi, er svaret trolig et rungende ja.

92081 93165 original
Flamberts high speed motion control-roboter gjør det umulige mulig.

Flamberts high speed motion control-roboter gjør det umulige mulig.

Det Torshov-baserte filmselskapet har i løpet av noen år etablert seg blant Skandinavias ledende motion control-aktører, eksempelvis med COOP-reklamen fra Schjærven, der en barnebursdag tar en uventet vending i løpet av et utvidet millisekund:

De tre gründerne Eva Silseth, Jørgen Nydahl og Terje Boye deler en ambisjon om å vise kreative team at «det umulige er mulig», og at en historie kan fortelles med bilder framfor ord.

– Vi trekkes mot vanskelige ting. Sånne ting som folk ikke helt kan tro er ekte. Derfor elsker vi det når folk kommer til oss med en idé de tviler på om lar seg gjennomføre.

Matpornografene

Hittil har Flambert, i tråd med navnet, gjort seg mest bemerket for matfilmene sine, enten de er produsert for McDonald's, Kondomeriet(!) eller som her for Adams Matkasse (MK Norway):

– Vi er kanskje best kjent som f​oodporn-​folka. Og det er vi stolte av. Men vi har mye mer på lager enn det, hevder Silseth.

– Vi har gjort flere Rube Goldberg-filmer, blant annet en for Schneider Electric og Oktan Reklamebyrå hvor vi designet og laget alle elementene i løypa, og nylig en film for Mitsubishi og MK hvor packshotet består av 50 plates, alle med forskjellig lys og effekter for å compe sammen det perfekte bil-packshot. Med kamerakjøring, selvsagt.

Flambert forteller at innsikt i naturvitenskapelige disipliner som kjemi og fysikk er en viktig del av kompetansen.

– I fysikken handler det for vår del om fall. Hva skjer når en lett ting treffer en tung ting? Det er ikke det at vi sitter og regner på det, det handler heller om en grunnleggende forståelse og en vilje til å eksperimentere seg fram til et svar. Det samme gjelder væsker, og hvordan viskositeten påvirker hvordan de oppfører seg, sier Boye.

På milisekundet

Flambert er i dag de eneste i Norge som har såkalte highspeed motion control-roboter. Dette er i utgangspunktet industriroboter, spesialbygd med forskjellige mekanismer og software som gir filmskaperne mange flere muligheter. Denne ekstreme presisjonen gjør det mulig å blåse liv i bilder som ellers ville vært nesten umulige å løse.

– Highspeed motion control er et unikt verktøy som gir oss muligheter som før var utenkelige. Med robotene kan vi planlegge og programmere bevegelsen til å skje akkurat i det millisekundet vi ønsker. Resultatet er spektakulære bilder som skiller seg ut, enten det er til en reklamefilm eller en intro til en tv-serie, sier Silseth.

En ny dynamikk

Slow motion-filming i seg selv er ikke noe nytt, men da har kameraet altså måttet stå stille. Med en kamerarobot som kan bevege seg like raskt som noe som faller, oppstår en dynamikk som ellers ikke hadde vært mulig uten bruk av visuelle effekter.

– Såpass ekstreme tidsmarginer i opptakene krever imidlertid grundige forberedelser. Baner må programmeres for hele opptaket, både for kameraet og eventuelle andre mekanismer. Har du to bær som skal treffe hverandre i lufta, mens kameraet i tillegg beveger seg, må ting times ned på millisekundet. Uten maskiner med digital styring kan du stå hele dagen uten at noe treffer, sier Silseth.

En fordel med å bruke datastyrte kameraroboter, er at du kan gjenta bevegelsene på nøyaktig samme måte, gang etter gang. Denne teknikken, som altså kalles m​otion control,​ gjør at man kan legge til eller fjerne ting, legge bilder oppå hverandre, gjerne sammen med 3D-elementer.

– Alt dette kombinert åpner dørene for den kreative friheten bevegelse faktisk gir.

Bakomfilm Coca-Cola Smartwater (Trigger):

Flambert har nylig utvidet med fotograf Jakob Anderson og nylig har de fått med seg regissør Henrik J. Henriksen. Sistnevnte har mange jern i ilden, han står bak flere Oslo-restauranter og er skribent i Aftenpostens A-magasin i tillegg til sitt regi-virke hos Flambert.

Regi-jobben kan også settes ut til «internasjonale tabletop-tungvektere» som Ronald Koetzier, Etienne Proulx og Steve Giralt via Flambert.

– Det er viktig for oss å alltid bruke de beste folkene i fagfunksjoner. De tingene vi ikke er gode på selv, setter vi alltid bort, avslutter Terje Boye.

McDonald's Homestyle Juicy (NORD DDB):