Fem tegn på at barnet ditt kan trenge briller

I anledning Verdens synsdag 8.oktober lanserer Blindeforbundet ny animasjonsfilm om synsproblemer hos barn og unge.

Argblinde

Hvert år på den andre torsdagen i oktober arrangeres Verdens synsdag. Dagen har som formål å sette fokus på alle dem som har synsproblemer som kan behandles, da det er et faktum at mange blir unødvendig blinde.

Mange barn kan trenge briller

Halvparten av barn og unge som har behov for briller, har ikke sjekket synet, og det kan være flere tegn på at de kan trenge briller som foreldre ikke vet om.

– Dette kan være at barnet har mye vondt i hodet, er klønete, har lese eller skrivevansker, er urolig på skolen eller at barnet setter seg nær skjerm og tavle. Verken foreldrene eller barna vet at det er noe galt med synet deres, siden de aldri har opplevd verden annerledes, sier Mia Jacobsen, kommunikasjonssjef i Blindeforbundet.

Animasjon som virkemiddel

– Da animasjon er et bra virkemiddel for å formidle kunnskap, ønsket vi å lage en animasjonsfilm som kort og godt oppsummerte «5 tegn på at barnet ditt kan trenge briller». Målet med filmen er å gjøre flere foreldre og ansatte i skolevesenet oppmerksom på de ulike tegnene som finnes og få dem til å lese mer om temaet, sier tekstforfatter i Something Good, Mariann Lunde.

En del av løsningen var å utarbeide en karakter som kunne benyttes i hele filmen og enkelt klippes opp til mindre snutter i etterkant.

– For å treffe foreldre og andre i målgruppen raskt, ønsket vi å benytte oss av en morsom og gjenkjennelig strek. Vi landet derfor på å bruke én enkelt karakter som følger oss gjennom de ulike tegnene. Og selv om dette er et viktig tema, ønsket vi å gjøre noen små humoristiske grep for å sikre at budskapet fester seg hos seeren, sier designer Laila Tryggeset.

Filmen ble laget i sin helhet på huset og delt i sosiale medier på Verdens synsdag.