Cecilie – Kvinne med uhelbredelig brystkreft

Du har kanskje gått forbi henne. Midt på Karl Johan står bronsestatuen av trebarnsmoren Cecilie (44). Kvinnen med uhelbredelig brystkreft. Statuen står der permanent for å skape oppmerksomhet rundt en sårbar pasientgruppe som mange ikke kjenner til.

– Historien om kvinner med brystkreft har etter hvert blitt en lykkelig en. Samfunnet feirer de 92 % som overlever diagnosen. Cecilie er blant de glemte 8 % som kommer til å dø av det. Hun ble diagnostisert med metastatisk brystkreft da hun var 42 år.

– Dette er et helt spesielt prosjekt, og ligner ikke på noe vi har gjort før, eller kommer til å gjøre igjen, sier kreatør Thea Bjørndal Iversen.

– Å få i oppgave å løfte frem en gruppe som er såpass sårbar, krever at man har tunga rett i munnen hele veien. Da vi skjønte at idéen om å lage en statue faktisk ble en realitet, sluttet dette å være et reklameprosjekt og føltes som noe helt annet, og mye viktigere, forteller kreatørpartner Nicklas Hellborg.

Se dokumentarfilmen her.

Kreft er ikke en kamp, det er en sykdom ikke alle overlever

– Opprinnelig er dette et årlig prosjekt vi gjør med Pfizer. Hvert år lager Pfizer Norge en samarbeidskampanje med Brystkreftforeningen for å støtte og løfte gruppen med uhelbredelig brystkreft, og dette var intet unntak, sier rådgiver Arne Eggen.

– Overlevelsesraten til brystkreft er heldigvis høy, men vi trenger også å snakke om uhelbredelig brystkreft. Disse kvinnene viser et utrolig mot der de mobiliserer for å kunne være sammen med sine elskede så lenge som mulig. De får en styrke og bevissthet om hva som er viktig akkurat der og da. Den styrken og motet viser Cecilie på sokkelen der hun står stolt og støtt og viser verden hvordan sykdommen ser ut. Jeg mener dette er et av de viktigste kunstverk som noen gang har blitt laget, sier Ellen Harris Utne, Styreleder i Brystkreftforeningen

Cecilie kf dokumentaren 1
Cecilie kf dokumentaren 2
Cecilie kf dokumentaren 3
Cecilie kf dokumentaren 4
Cecilie kf dokumentaren 5
Cecilie kf dokumentaren 6

Målet med kampanjen var å bidra til at pasienter med uhelbredelig brystkreft får mer oppmerksomhet

– Hvordan løfter og hedrer vi mennesker på en verdig måte i samfunnet vårt? Jo, vi gjør det med statuer, skulpturer og byster. Så hvorfor ikke lage en statue av en ekte person – altså en forevigelse av noen som er i ferd med å dø, for å vise kompleksiteten mellom mot, håp og usikkerhet. For å støtte, trøste og gi oppmerksomhet til en sårbar pasientgruppe ikke mange kjenner til, sier Iversen.

I samarbeid med Norsk Billedhoggerforening har Håkon Anton Fagerås, en av Europas fremste billedhuggere, laget en bronsestatue av trebarnsmoren Cecilie.

Verket ble avduket på et folkerikt Eidsvolls plass foran Stortinget. Med taler fra Oslos ordfører Marianne Borgen, leder for helsekomitéen Tone Trøen, og stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam. Styreleder for Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne avduket kunstverket sammen med kunstneren Håkon Anton Fagerås. «Cecilie» har nå en permanent plassering i Spikersuppa midt i hjertet av Oslo.

Cecilie kf statuen 1
Cecilie kf statuen 2
Cecilie kf statuen 3
Cecilie kf statuen 4
Cecilie kf statuen 5
Cecilie kf statuen 6

Selve kampanjen har hatt to faser

Høsten 2021 ble det utgitt en film hvor Cecilie deler sine livsråd mens hun går rundt blant skulpturene på Vigelandsmuseet. Her kunne folk så smått bli kjent med henne og historien hennes, mens statuen ble utformet. I forbindelse med avdukingen har det også blitt laget en dokumentarfilm, og en bok. Begge filmene er regissert av Andreas Grødtlien og Tangrystan.

Cecilie boken 1
Cecilie boken 2
Cecilie boken 3
Cecilie boken 6
Cecilie boken 7

– Vi bestemte oss tidlig for at alle uttakene må stå i samme tidløse stil som en statue. Derfor har vi laget lange, rolige filmer og en bok med alle livsrådene til Cecilie samlet. På bokens cover ligger det også en liten kul tilsvarende størrelsen på en tidlig brystkreftsvulst. Boken gis ut i begrenset opplag, og vil hovedsakelig være tilgjengelig på alle kreftsentere rundt i Norge, avslutter Hellborg.

Les mer om prosjektet på www.brystkreftstatue.no.

Involverte byråer

Frame
TRY
A

Arne Eggen

Konsulent

A

Anne Dalen

Rådgiver Sosiale Medier

I

Ingeborg Tennes

Rådgiver Sosiale Medier

D

Dan Gillespie

Motion Designer

Tangrystan productions logo
Tangrystan Filmproduksjon
B

Beate Tangre

Produsent

P

Patrick Larsgaard

Klipper

L

Lottie Smith

Produksjonsleder

Ohlogy logo
Ohlogy Music Supervision
G

Goran Obad

Music Supervisor

Andre involverte

H

Håkon Anton Fagerås

Billedhugger

E

Ellen Harris Utne

Styreleder i Brystkreftforeningen

T

Torunn Solem

Ansvarlig hos Pfizer Norway