Det er mange forventninger til russetiden

Ombudet for barn og unge i Viken ønsker å bidra i dialogen om hva dagens russefeiring er. Per i dag er den ikke for alle.

Russ

Prosjektet er rettet mot elever på videregående skole, årets russ og deres foreldre. Filmen «Det er mange forventninger til russetiden» handler om å løfte frem hva russetiden er og gi rom for en diskusjon om hva den kan være.

Henrikke Bugdø-Aarseth i Ombudet for barn og unge i Viken mener det er på tide å se på dagens praksis:

– Vi vet at mange elever gruer seg til russetiden eller føler at russetiden ikke er for dem fordi den blant annet er preget av mye rus, stort pengeforbruk og at feiringen går ut over skolearbeidet. Å spørre hva russen gleder og gruer seg til, slik vi gjør i filmen, er en fin måte å starte en dialog om en mer inkluderende russefeiring, sier hun. Russetida er jo i utgangspunktet et stort fellesskap, og det er meningen at alle skal få kjenne på det fellesskapet – slik er det ikke i dag.

Bugdø-Aarseth håper at filmen kan fungere som en samtalestarter i det forebyggende arbeidet med ungdom og foreldre, og til ettertanke hos elevene selv.

– Russetiden er på mange måter predefinert, og slik den er organisert i dag så ekskluderer den mange elever. Det har vi lyst til å gjøre noe med, sier Bugdø-Aarseth.

Se filmen her.

Russ som snakker til russ

Bak ideen til filmen står kreatørparet Sondre Gogstad og David Leithe i TRY Råd.

Ifølge kreatørene var ideen til filmen ganske enkel: – Vi hadde lyst til å lage noe som snakket målgruppen sitt språk. Gjennom å la russen selv skrive sine forventninger på russedressen, ga vi dem eierskap til filmen og budskapet, sier Gokstad. – I tillegg var det et poeng å bruke dressen som et tomt lerret og som et symbol på selve feiringen.

– Det er russ som snakker til russ, og da er det jo alltid lettere for andre i målgruppen å kjenne seg igjen i det som blir sagt, supplerer Leithe.

Involverte byråer

Frame
TRY
S

Synnøve Vindheim Svardal

Seniorrådgiver

S

Sander Landmark

Medierådgiver

Also Known As Filmproduksjon
M

Michael Ray Vera Cruz

Fotograf og produsent

M

Martin Kopperud

Regissør