Er dette årets viktigste sommerhit?

Av-og-til og Kitchen satser på en storslått rap-låt i årets sommerkampanje. I «Ta det Rolig» har Oral Bee, Big Ice og «Ta det Rolig-kidsa» en tydelig beskjed til alle foreldre før ferien.

Skjermbilde 2022 06 17 kl 08 47 00
Skjermbilde 2022 06 17 kl 08 45 06
Skjermbilde 2022 06 17 kl 08 49 36

– Folk drikker mye om sommeren, også når de er sammen med barn. Vi ønsker at folk skal ha et mer bevisst forhold til hva som er greit og ikke foran barna, sier Marianne Nordtveit Woldstad, som er prosjektleder for barnekampanjene i Av-og-til.

I låten rapper Oral Bee og barna blant annet «Ta det med ro, det holder med et glass eller to».

Vi er veldig fornøyde med at låten har blitt så tydelig på budskap. Vi jobber mye med hvordan vi kan være klare i anbefalingene våre samtidig som vi ikke vil oppfattes moralistiske. Her er det barna selv som hever stemmen litt, og det synes vi har blitt veldig bra, sier Woldstad.

Av-og-til måler jevnlig både voksne og barns holdninger til alkohol. Når barna selv blir spurt, sier flertallet år etter år at de ønsker at voksne drikker null, et eller maks to glass alkohol når de er sammen med dem.  

En låt så fengende at alle får den på hjernen

– Vi har tenkt mye på hvordan vi kan få «vanlige» foreldre til å tenke. De som egentlig ikke synes at de drikker så mye, men som bare ønsker å kose seg litt ekstra nå som det endelig er ferie. Barn merker jo raskere enn vi voksne tror at noe er «annerledes» med foreldrene. Samtidig står radioen gjerne kontinuerlig på under sommerukene. Kunne vi lage en låt som var så fengende at både barn og foreldre bokstavelig talt får den på hjernen? Som får ungene til å nynne budskapet til mamma, pappa, onkel og mormor mens de ligger ved poolen på Granca, og som tante Berit vrikker til på campingplassen før hun vurderer om hun virkelig burde skjenke seg enda et glass rosé? En låt som løfter utsagnet «det holder med et glass eller to» fra en pekefinger til noe «alle» bare har summende i bakhodet? Noe selv en 8-åring vet, liksom, sier tekstforfatter og kreatør i Kitchen, Gry Sagvolden.

Hun får støtte av kreatør og art director Ole Andreas Finseth, som fortsetter.

– Det var viktig for oss å skape en låt som ikke bare ble «reklame-rap», men en skikkelig bra låt på ordentlig. Den måtte kunne stå seg på egne musikalske ben. På samme måte ville vi at musikkvideoen skulle ta både det ganske hardtslående budskapet, barna og selve musikkvideosjangeren på alvor. Dermed var det alfa og omega å få med oss Oral Bee og Big Ice på dette prosjektet. De har gitt det hele en attitude og et musikalsk nivå som rett og slett gjør oss skikkelig stolte.

Se «Ta det rolig» her.

– Et veldig viktig budskap

For Oral Bee og Big Ice var det aldri noe tvil om at de ønsket å bidra:

– Jeg har selv aldri vært noe særlig glad i alkohol, så det å lage en raplåt om at voksne som liker alkohol skal ta det litt med ro med drikkingen rundt barn passet meg perfekt. Et veldig viktig budskap, forklarer Big Ice før Oral Bee skyter inn:

– Det er åpenbart mange barn som synes det føles utrygt med voksne som drikker og endrer personlighet, blir høylytte og lukter og oppfører seg annerledes. Det bør man ha med seg når man er sammen med barn i settinger der det serveres alkohol. Hjemme med familien drikker jeg nesten aldri alkohol. Brus er nemlig best!

Regissør har vært Kitchens egen Ola-Markus Lisberg. I samarbeid med det kreative teamet har han latt seg inspirere av hip hop-videoenes klassiske historie og cinematiske grep, samtidig som det har vært viktig at barna hele tiden fikk være barn. Dette skulle være DERES låt tvers igjennom, og ikke noe det føles som vi voksne trer over hodene på dem. Derfor er voksne for eksempel bare representert gjennom mannekeng-dukker som gjør det vi foreldre gjerne gjør i sommervarmen: Tar seg et glass uten å ense barna noe særlig.

Kitchen-konsulent Hans Moe avslutter.

– Vi tror vi har lykkes med å gi barna en egen og så kraftfull stemme. Dette med måtehold og alkohol er både så viktig og så vanskelig – ingen liker jo å føle seg kritisert eller moralisert. Men vi håper at med denne låten, vil både store og små synge, danse, like, dele og huske dette viktige budskapet på en måte som føles både oppløftende og befriende – samtidig som det maner til ettertanke. «Det holder med et glass eller to» – er ikke det lyden av sommeren 2022, a?

Andre involverte

V

Vi Duc Truong

Filmfotograf

B

Bhare Kesmaei

Scenograf

A

Agri Soltan

Stills