Forhåndsvarslet 67 partnerdrap

For litt tid siden sto denne jobben på trykk i noen av landets lokalaviser. To drap har allerede skjedd, men det er fortsatt mulig å redde mange liv.

Casebilde

– Nå ble det antagelig litt mørkt hos Kreativt Forum. Men saken er at 67 kvinner er drept av sin partner de siste ti årene. Sju av ti drap var såkalte varslede drap. Med andre ord var noen kjent med risikoen, så drapene kunne ha vært forhindret. Det er dessverre ingen grunn til å tro at statistikken vil se så veldig annerledes ut de neste ti årene dersom vi ikke gjør nok i arbeidet med å forebygge partnerdrap. For å sette saken helt på spissen, mente vi det var like greit å varsle allerede nå om altfor mange fremtidige partnerdrap de neste ti årene.

– Vi ville gjøre det nært, lokalt og ja, litt brutalt. Vi håper jobben og vinklingen kan bidra til at aktører og samfunn får på plass flere tiltak, slik at vi kan redusere partnerdrapene i fremtiden, sier kreatørteamet Martine & Martine.

Eksempel 1x
Eksempel 2x
Eksempel 3x
Eksempel 4x
Eksempel 5x
Eksempel 6x

Fire sammenhengende sider med til sammen 67 dødsannonser – en for hver kvinne som ifølge statistikken blir drept av sin partner de neste ti årene – ble publisert i norske lokalaviser 25. november i fjor, samme dato som FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner.

Jobben var en del av den årlige Taushet tar liv-kampanjen for Krisesentersekretariatet og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Involverte

J

Julie Haatuft

Ansvarlig hos Krisesentersekretariatet

I

Ingvild Baltzersen Sund

Ansvarlig hos Likestillings- og diskrimineringsombudet