Hausmann med global kampanje for Unicef

Lagret FNs barnekonvensjon i DNA.

95280 6879a original
95278 3cdae original
95279 c86b6 original
95281 3dd86 original
95282 1dd96 original
95283 a96b4 original

I forbindelse med 30-årsmarkeringen av FNs barnekonvensjon, har Hausmann og UNICEF funnet en måte å sørge for at dette viktige dokumentet blir lagret for all overskuelig fremtid. Det har blitt lagret i DNA.

Det første offisielle dokumentet som lagres offisielt i DNA

– Barnekonvensjonen er et av verdens viktigste dokument, så viktig at den bør være en del av vårt DNA. Den tar vare på det viktigste vi har, barna våre og deres rettigheter. Barnekonvensjonen blir dermed det første offisielle dokumentet som lagres på denne måten, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

Kampanjen «In our DNA» er utviklet av Hausmann

– I dag lagres alle dokumenter, bilder og videoer digital, inkludert Barnekonvensjonen, forteller det kreative teamet bak kampanjen. – Problemet med digital lagring er at teknologien blir utdatert. Koder man i DNA derimot, kan man lese av koden i uoverskuelig fremtid. Oppbevaringen av DNA krever verken strøm, nett eller annen teknologi, og vi vil kunne lese informasjonen i all fremtid.

Global kampanje

Ideen om å lagre barnekonvensjonen i DNA ble til i INMAs konkurranse Young Lions Digital, der oppgaven var å gjøre folk oppmerksomme på at det er 30 år siden barnekonvensjonen ble underskrevet. Marcus Hassel og Torkel Skjolden fra Hausmann vant konkurransen med denne ideen og dro til Cannes der de tok sølvet i Young Lions-konkurransen. Og Unicef ble nysgjerrige, helt opp til globalt nivå.

– Vi fikk muligheten til å presentere ideen til hovedkontoret i NY og det ble tidlig avgjort at dette skulle bli en global kampanje. Vi har lært oss mye om DNA-teknologi, og har spilt inn film på laboratoriet til et av verdens fremste forskningsinstitutt i Cambridge UK, så det har jo vært voldsomt spennende. Og ikke minst utfordrende, forteller teamet.

Kampanjen «In Our DNA» ble så utviklet av Hausmann og Unicef Norge, men delt fra Unicefs globale konto og fra unicefkontorer i hele verden. I Norge har flere kjente personer, blant annet statsminister Erna Solberg, Petter Stordalen, Helsesista med flere også snakket om kampanjen på sine kanaler.

Dugnadsarbeid i Hausmann

– Dette er et eksempel på at vi ønsker å løfte frem gode ideer selv om det koster byrået mye, sier kreativ leder Ida Fjeldbraaten i Hausmann. – Her har alle i byrået måtte steppe opp på ulike områder og bruke alle talentene vi har i oss for å få sydd en relativt komplisert kampanje sammen. I fjor gjorde vi «Ingame» for Mental Helse ungdom, og dette ble årets dugnadsprosjekt, men som var like viktig for oss å gjennomføre.

Men hæ? Lagre i DNA?

For å hjelpe til med å lage DNA-prøven fikk Hausmann tak i forsker Nick Goldman, Senior Scientist at EMBL's European Bioinformatics Institute i Cambridge UK, som er ansvarlig for kodingen av dokumentet. Han har tidligere blant annet har kodet Shakespeares sonetter i DNA.

– I dag er det faktisk lettere å hente ut informasjon fra forhistoriske levninger enn fra en gammel mobiltelefon. Å lagre digital data i syntetisk DNA er som å kode i vanlige datamaskiner, det er bare et annet språk, det er akkurat som å oversette fra kinesisk til engelsk, sier han. Det kodede dokumentet blir deretter syntetisert og sekvensert av Twist Bioscience i San Francisco, USA. Den ferdige syntetiske DNA-prøven blir deretter lagt i små pilleformede kapsler i rustfritt stål av Imagene SA i Pessac, Frankrike.

For all fremtid i permafrosten

På verdens barnedag, 20. november, ble DNA-prøven med barnekonvensjonen brakt til Svalbard for å oppbevares på World Arctic Archive.

Signerte du oppropet innen denne datoen, vil navnet ditt ligge sammen med DNA-Prøven.