HyperRedink og Oslo kommune hyller byens syklister

Klimaetaten i Oslo kommune ønsket å hylle alle som sykler i Oslo. Naturligvis måtte det bli en kjærlighetserklæring.

Fornuft og følelser

– Alle som sykler er med på å gjøre Oslo til en bedre by. Syklistene sørger for lavere klimagassutslipp, mindre kø og bedre luft. Sykling avlaster kollektivtransporten, og nå under pandemien gir syklistene rom for helsearbeidere og andre som er avhengig av trikk, bane eller buss for å komme seg på jobb, sier Elisabet Molander, kommunikasjonsrådgiver i Klimaetaten

– Samtidig tror vi at drivkraften til byens syklister ikke først og fremst er de fornuftige samfunnsøkonomiske og miljømessige argumentene. Vi tror at mange rett og slett motiveres av kjærlighet til sykkelen, selve syklingen og ikke minst av kjærlighet til byen. Den kjærligheten ville vi gjengjelde, forteller Simen Øvereng og Helge Skivenes i HyperRedink.

Oslos «jeg»

Resultatet ble en nær og ærlig kjærlighetserklæring fra selve byen til alle syklistene. Avsenderen er Oslos «jeg», en stemme som kunne uttrykke langt mer personlige følelser enn hva som hadde vært naturlig for et «vi». Til Oslos stemme valgte vi skuespiller Gina Cornelia Pedersen, kjent fra blant annet Unge Lovende.

For syklister – av syklister

Filmens aktører er alle ivrige syklister, og de fleste bruker sin egen sykkel i filmen. Det var viktig. Hyllesten er en film laget for og av syklister. Også bak kamera var sykkelen i bruk. Der vanlige filmproduksjoner bruker følgebiler for å fange bilder i fart, benyttet vi oss av en elektrisk lastesykkel for å følge syklistene tett på. Ikke bare gjorde det produksjonen mer fleksibel og miljøvennlig, men det gjorde også at vi kunne komme mye tettere på syklistene for å skape flere av filmens aller flotteste scener.

Bakomfilm

Sykler ble også brukt til å speide etter locations i hele byen, og på filmens siste opptaksdag stilte hele crewet med egen sykkel, slik at alle kunne forlytte seg uten bruk av personbil. Alt kamerautstyret måtte likevel fraktes i varebil, så helt bilfri ble produksjonen dessverre ikke. Derfor er HyperRedink nå i gang med å se på muligheten for å kjøpe inn en spesialtilpasset lastesykkel for å kunne frakte dyrt og skjørt kamerautstyr rundt på opptak.

I løpet av en snau uke har filmen blitt vist for over 300.000 osloborgere og den blir stadig delt videre av bedrifter, virksomheter og vanlige folk.

Del av en større kampanje

Sykkelfilmen er bare en del av en større kampanje HyperRedink har laget for Klimaetaten i Oslo. Se casefilmen her:

Involverte byråer

Hyper logo KF
Hyper
S

Simen Øvereng

Regi og manus

H

Helge Skivenes

Konsept og manus

A

Alexander Olsson

Postprodusent

M

Magnus Ersland

produksjonsleder

B

Birger Baug

Rådgiver

84646 30ed1 original
Sagveien Resort Voice
G

Gina Cornelia Pedersen

Voice

Elg logo 2021 01
Elg Produksjonsbistand og koordinering
S

Siri Platou

Prosjektleder

T

Thale Espenes

Prosjektleder

Andre involverte

P

PG Fordal

Filmfotograf

K

Knut Oddvar Skaug

Prodass

S

Siri Helene Müller

Casting