Kan kunstig intelligens erstatte artisten ARY?

Kan kunstig intelligens lage låter for artistene våre? Forskningsrådet ville se hvor bra musikk kunstig intelligens kan lage, og fikk Ary med på et eksperiment.

241825132 593703938328678 5251296767590893386 n

Sammen med Forskningsdagene ble artisten Ary med på å la kunstig intelligens lage hennes nye låt. Forsker Alexander Refsum Jensenius ved UiO og musikkteknolog Lars Monstad fikk tilgang til tekster og melodier Ary har laget, og lot algoritmen gjøre sitt og lage en helt ny låt.

Maskinlæring

– Musikken har blitt lagd av kunstig intelligens og maskinlæring, som går ut på at maskinen lærer av musikken til Ary til å lage musikk, sier Lars Monstad. – Dette gir oss muligheten til å la maskinene lære seg å lage musikk på egen hånd, mens utfordringen blir å bygge opp en samling av musikk som gjør at maskinen klarer å lære.

Selv om Ary er en relativ ung artist, var det nok materiale for den kunstige intelligensen å jobbe med. For å få nok underlag til å skrive teksten, har den supplert med tekster fra andre artister i tilsvarende sjanger.

Hvordan ble resultatet?

Ary var selvsagt svært spent på resultatet, og hennes umiddelbare reaksjon var overraskende positiv. – Det var sprøtt å høre, for det der kunne vært noe jeg selv hadde laget, sier Ary.

Så hvordan ser Ary på kunstig intelligens etter å ha hørt «sin egen låt»? – Det har vært en ære å samarbeide med Forskningsdagene på et så spennende prosjekt, men det er godt å vite at maskinene ikke kommer til å ta over verden og gjøre oss til slaver med et første.

Se eksperimentet her.

Imponert, ikke skremt

Kunstig intelligens og maskinlæring benyttes allerede i en del kunstneriske fag, men da som hjelpemidler foreløpig. Noen manusforfattere i Hollywood benytter en tilsvarende teknologi, men da for å hjelpe den kreative prosessen, ikke erstatte den.

Det kreative teamet i Anti, Gerd Marie Stangeland og Nina Bugge ble positivt overrasket over resultatet.

– Vi er først og fremst imponert og fascinert over hva som er mulig.

Involverte byråer

1630641901103
Ellevill Produksjon Filmproduksjon
M

Markus Odland

Regissør

F

Fredrik Hinsh

Filmfotograf

S

Sebastian Bergsnov

Produsent

Andre involverte

D

Daniel Vaz Berrum, Chr. Quart Lighting

Lys

A

Alexander Refsum Jensenius

Professor i musikkteknologi, UIO

L

Lars Monstad

Musikkteknolog

Utmerkelser

  • Gullblyanten 2021 Digitalt & Sosialt

  • Gullblyanten 2021 Audio