Kitchen åpner butikk

Barnas Fretex er en tom butikk som skal fylles med leker som barn har vært glade i, men som de har vokst fra.

Barnas Fretex åpnet 2. desember, en tom lekebutikk på EGER i Oslo. Butikken er tom fordi foreldre og barn skal fylle butikken med leker som barna har vært glade i, men som de har vokst fra.

Med dette prosjektet for Fretex ønsker Kitchen å sette gjenbruk på agendaen. Både fordi gjenbruk er viktig for miljøet, men også for å gi barn et aktivt forhold til gjenbruk ved at de får mulighet til å gi bort en leke som har betydd mye for dem.

– Barnas Fretex er en butikk vi har prøvd å åpne i flere år. At vi fikk muligheten nå rett før jul gjør ideen med butikken mer relevant enn noen gang. For meg personlig synes jeg det er utrolig gøy hvis vi kan få bremset mengden av unødvendig tull under juletreet, for hvis du absolutt trenger noe, trenger du ikke alltid å kjøpe det nytt, sier tekstforfatter Bendik Romstad.

Skatter med en spennende historie

Det er laget en serie på tre filmer som viser gjenbrukssirkelen. I den første kampanjefilmen møter vi en gutt som forteller om astronautdrakten sin. Med den har han oppdaget fjerne planeter og sloss med onde romvesener. Nå ser vi at drakten er for liten, og derfor skal den gis videre til noen andre.

– Vi ville vise at brukte leker har en historie. Når barna leverer leken i butikken er det en måte å la den leve videre på, hos noen andre. For barnet som får leken blir det litt som å oppdage en skatt som allerede har en spennende historie. Som foreldre vet vi jo at barn ikke bryr seg om en leke er ny, så lenge den er ny for dem, sier Anett Thulin Røkke, som er konsulent på prosjektet.

I andre etasje på EGER gledet alle seg til butikkåpningen i helgen.

– Vi ønsker oss leker som noen har lekt med og vært glad i, men som kan gå rett videre til nye barn. Derfor håper vi lekene blir levert i den stand man selv hadde ønsket få den. Rene og fungerende leker slik at barna kan begynne leken umiddelbart, sier Kristin Hareide, utviklingssjef butikk i Fretex.

Samarbeider med Vipps

Kjøpet gjennomføres med Vipps i butikk. Barn som gir bort leker velger selv prisen ut fra fire fargekategorier. De samme priskategoriene finner du igjen i Vipps-appen når du skal kjøpe en leke. På veien ut viser du kvitteringen til en av de ansatte i butikken.

– Det skal være enkelt å velge gjenbruk og enkelt å gjøre kjøp i Barnas Fretex, derfor er vi i Vipps ekstra glade og stolte over at vi kan være en samarbeidspartner som muliggjør prosjektet og transaksjoner for et godt formål, sier Elisabeth Haug, nestleder i Vipps.

Barnas Fretex sin hovedbutikk ligger på EGER i Oslo, men også i utvalgte, lokale Fretex-butikker kan foreldre og barn gi bort og kjøpe splitter brukte leker.

Filmen er produsert av Willy Nikkers med Emilie Norenberg på regi. Produsent er Halvor Lid.

Andre bidragsytere: Eger, Vizeum, Isobar, Opt, Ekko Agency og JCDecaux.

Utmerkelser

  • Gullblyanten 2018 Stunt/Event