Leverte fasadeprojeksjon på Eidsvoll

Grunnlovsjubileet fikk en spektakulær avslutning i et nyskapende medium.

43819 2101a original

Stortinget var vertskap da NRK produserte den nasjonale folkefesten til grunnlovjubileets innledning den 16. Februar på Eidsvoll. Til avslutningen av feiringen designet og produserte NRK Design en spektakulær fasadeprojeksjon på veggene til Eidsvollsbygningen. Den grafiske produksjonen var et samarbeid mellom NRK Design og Øyedrops AS.

Prosjektet for Grunnlovsjubileet 2014 er den første direktesendte fasadeprojeksjonen og den største av sitt slag i Norge. Med Eidsvollsbygningen som lerret, utfoldet det seg et historisk sveip fra 1814 til i dag på fire minutter. 112 representanter samlet seg på Eidsvoll for 200 år siden, og arbeidet deres la grunnlaget for et samfunn som i dag topper statistikken over verdens beste land å bo i. Dette er grunnkonseptet i historien, og målet var å ta publikum med på en forrykende reise gjennom Norges utvikling siden grunnlovens dannelse.

Fasadeprojeksjon, eller «projection mapping», er et nyskapende medium hvor teknologier som laser-skanning, kraftige projektorer og avansert 3D-programvare brukes til å visualisere en historie på en bygningsfasade. Dette er første gang NRK Design tar i bruk denne teknikken.

– 6000 publikummere var til stede under NRKs storstilte Grunnlovsjubileumssending og 790.000 seere fulgte med på NRK1, så dette er nok den første fasadeprojeksjonen som er gjort i denne skalaen i Norge, sier Thomas Goodwin, leder for NRK Grafisk Design.

NRK Grafisk Design stod for design og regi, og produksjonen ble delt mellom NRKs designere og Øyedrops.

– Dette var et stort prosjekt som satte krav til oss visuelt, teknisk og som historiefortellere, sier Kurt Jarnes og Bård Hole Standal fra NRK Grafisk Design.

– Dette var en ny teknologi for oss, og vi måtte sette oss inn i en helt ny måte å tenke på. TV-formatet er vi godt kjent med, men å projisere video på en fasade er noe helt annet.

– Vi var nødt til å rekonstruere Eidsvollsbygningen ned til hver minste detalj i 3D for at fasadeprojeksjonen skulle fungere. Det ble litt av en utfordring å håndtere laserskanningsdata på vel over 30 GB!, skyter Rune Røsting inn.