«Meg også»-boka er nå digital

Boka som hjelper barn og ungdom å bearbeide situasjonen som pårørende er nå blitt digitalisert.

73597 1602e original
73600 e8e10 original
73603 36c43 original

Oslo Universitetssykehus (OUS) sin bok for unge pårørende, «Meg også», er nå digitalisert og tilgjengelig som en gratis app til iPad. På nettbrett får en viktig bok et nytt bruksområde i tillegg til den fysiske utgaven, og kan nå ut til enda flere.

«Meg også» er en aktivitets- og loggbok til støtte for barn og unge som opplever sykdom i nær familie. Boken ble utviklet av Oslo Universitetssykehus i 2010, for å hjelpe barn og ungdom til å bearbeide den situasjonen de står i som pårørende. Boken «Meg også» deles ut gratis på både på Universitetssykehuset og andre norske sykehus.

Hjerteprosjekt

I 2015 startet et samarbeid mellom OUS og Uniform for å digitalisere «Meg også». Boken ble i sin tid utviklet i tett dialog med barn og ungdom som selv er pårørende, og underveis i utviklingen ble appen testet av samme målgruppe.

Å overføre innholdet til en app, er en naturlig utvidelse av produktet i vår digitaliserte hverdag. Det har vært viktig å bevare kvalitetene i boken, samtidig som mulighetene i den digitale flaten har gjort at vi kunne tilføre funksjonalitet, interaktivitet, brukeropplevelse og personlig tilpasset innhold.

– Dette er et hjerteprosjekt, sier Tone Bergan, kreativ leder i Uniform. Hun var med å utvikle den analoge boken i 2010.

– I Uniform er vi opptatt av å sette brukernes behov i sentrum, og utvikle produkter og tjenester som gjør en forskjell. Dette er et slikt prosjekt, og vi håper at appen vil bidra til å bedre hverdagen litt for barn som står i en vanskelig situasjon, legger hun til.

Tilpasser seg brukerens følelser

Både illustrasjoner og bokens fire kapitler har blitt overført fra den analoge boken. I tillegg til å løse konkrete oppgaver kan man også fritt skrive tekstinnlegg eller scrapbooke ved bruk av foto, tekst og tegninger. Appen inneholder også idébank, humørgenerator og skjønnlitterære noveller.

– Flere av oppgavene i boken er knyttet til hvordan man føler seg, og vi ønsket at appen skulle både registrere den følelsen brukeren har når hun logger inn, og gi oppgaver basert på den følelsen, sier Stig Bratvold, designer i Uniform.

– Da vi skulle gjøre boken om til en app handlet mye av arbeidet om hvordan vi ønsket at flyten skulle være. I en bok blar man fra side til side. Vi valgte å utvikle appen som en form for dagbok der alle oppgaver du gjør blir loggført på en tidslinje, slik at du kan se prosessen og hvordan følelsene endrer seg over tid, fortsetter han.

Appen «Meg også» ble lansert i norske App Store forrige uke for iOS og for Android i slutten av mai. Appen er gratis, og prosjektet er finansiert blant annet med midler fra Extrastiftelsen.